Turf - Gala: Pod taktovkou stájí Lokotrans a Václava Janáčka

V neděli se na závodišti v bratislavském Starém Háji uskutečnil 43. ročník mítinku Turf – Gala, v jehož rámci se extrémně dařilo reprezentantům obou českých stájí společnosti Lokotrans, hlavního sponzora letošního ročníku tohoto mítinku a žokeji Václavu Janáčkovi, který navázal na sobotní úspěch v Madridu, kde s White Kingem ovládl letošní španělské derby a zvítězil hned čtyřikrát včetně obou nejvýznamnějších dostihů. Podtrženo a sečteno – z pěti jedničkových dostihů nedělního odpoledne české stáje ovládly čtyři, jen v závěrečné Velké ceně Slovenska se za asistence Václava Janáčka prosadil aktuálně nejlepší středoevropský vytrvalec Opasan, ve slovenském tréninku Josefa Chodúra.

Prvním z pětice jedničkových vrcholů nedělního bratislavského odpoledne byl 30. ročník Ceny Arvy společnosti Loko Trans s.r.o. (I. kat., 3 l. kl., 1 800 metrů, 10 000 €), ve kterém se střetlo devět tříletých klisen na čele s vítězkou slovenské JCK Shabanou (ž. Laube) a ve čtyřech životních startech dosud neporaženou vítězkou maďarské analogie Hazafi Díj Dariyou (Georgjev). Obě klasické vítězky také v dostihu hrály nejpodstatnější roli, avšak žádný dramatický souboj o vítězství se nekonal, na přihláškách do letošního České derby stále figurující svěřenka Luboše Urbánka v závěru nedala soupeřkám šanci a bez většího úsilí zvítězila o délku právě před maďarskou Dariyou, třetí místo s odstupem dalších čtyř a čtvrt délky stejně jako ve slovenské JCK obsadila slovenská Mustela se svým trenérem Jaroslavem Línkem v sedle.

I následující dostih 37. ročník Starohájského kritéria společnosti Loko Trans s.r.o. (I. kat., 3 l., 2 000 metrů, 10 000 €) byl určen klasickému ročníku a i zde se očekával především souboj dvou klasických vítězů – vítěze pražské VJC Zamica (ž. Zatloukal) a vítěze slovenské analogie Darling in Pink (ž. Laube). Diktování ostrého tempa dostihu se po startu ujal žokej Jaromír Šafář v sedle temperamentního Quessignyho, kterého sledovala dvojice Apollon (ž. Koplík) a Zamico, zatímco zbytek pole vedený Darling in Pink následoval se zhruba tří až čtyř délkovým odstupem. V závěrečném oblouku nasazenému tempu podlehl Apollon, Zamico se dotáhl k vedoucímu Quessignymu a společně točili do cílové roviny s náskokem pěti délek na nejbližší pronásledovale. V cílové rovince se Zamico záhy zbavil Quessignyho, avšak v závěru nedokázal odrazit ideálně načasovaný nápor finišujícího Darling in Pink. Ten nakonec zvítězil o půl délky v novém rekordu dráhy 2:02,70, zatímco tři a čtvrt délky vzdálené třetí místo ukořistila domácí Shamal Emi (ž. Verner), když stagnujícího Quessignyho v cíli předstihla o hlavu.

Prvním dostihem pro starší koně byl 38. ročník Ceny Scottish Rifla společnosti Loko Trans s.r.o. (Listed, 4+, 1 800 metrů, 15 000 €), ve kterém se představilo jedenáct středotraťařů. Na pátý pokus se v tomto dostihu prosadil nejstarší kůň v poli desetiletý tempař Ideal Approach, který v sedle s žokejem Martinem Laubem aplikoval svoji oblíbenou taktiku start cíl. Výborný výkon v jeho sedle odvedl žokej Laube, který v minulém dostihu s Darling in Pink předvedl perfektní načasování finiše, tentokrát perfektně odhadl potřebné tempo a Ideal Approach se silami vydržel až na cílovou pásku, kde o nos ustál útok loňského vítěze EJC Middle Australiena (ž. Liška). Třetí místo s odstupem dvou a půl délky obsadila Zariyannka (ž. Koplík). Trenér Urbánek i žokej Laube slaví jedničkový hattrick.

Čtvrtým z jedničkových dostihů nedělního odpoledne v Bratislavě byl 38. ročník sprinterské Ceny Ministerstva podohospodarstva  a rozvoja vidieka SR (Listed, 3+, 1 200 metrů, 20 000 €), která jako jediný z kvinteta jedničkových dostihů byla otevřená tříletým i starším koním. I zde měla společnost Lokotrans horké želízko v ohni a to obhájce loňského vítězství Jir Suna (ž. Laube), ale z konce pole po bariéře finišující valach v rozhodujících chvílích neměl volný prostor, takže nestačil na více než čtvrté místo. Prozíravější se ukázala taktika žokeje Václava Janáčka, který v sedle bošovické Datthirey zvolil odlišný přístup a to nástup vnějškem, kdy sice v oblouku musel soupeře obíhat, ale v cílové rovině měla svěřenka Václava Luky mladšího volný prostor, což zužitkovala k jistému tři čtvrtě délkovému triumfu před Worth Choise (ž. Palík), třetí místo s odstupem jedné a tří čtvrtin délky obsadil domácí Getleman Jack (Mazur). Díky tomuto triumfu oslavil hattrick i Václav Janáček, který v úvodu odpoledne zvítězil v menších dostizích se svěřenci Mariána Štangela Sandy Rose a Patriciem.

Vrcholem letošního mítinku Turf – Gala byl 38. ročník Velké ceny Slovenska společnosti Loko Trans s.r.o. (Gd-3, 4+, 2 400 metrů, 30 000 €), ve které se představil tucet vytrvalců. Jasným favoritem byl obhájce loňského vítězství Opasan vedený žokejem Václavem Janáčkem. Ten se mu snažil dopřát co nejpohodovější průběh dostihu, což se mu nakonec více méně podařilo. V průběhu dostihu ho vedl za středem pole, v závěrečném oblouku průběžně lepšil pozici, na začátku roviny rychle přešel do vedení a pak již jen kontroloval situaci. Po doběhu byl Václav Janáček spokojen, avšak ne úplně: „Snažil jsem se Opasanovi poskytnout optimální průběh a ušetřit co nejvíce sil, ale vzhledem k tomu, že v dostihu bylo několik koní, kteří tam nepatřili a museli jsme je obíhat to nebylo úplně ideální.“ V závěru situaci kontrolující Opasan zvítězil o dvě délky před tréninkovýma stájovým kolegou Cape Crown (ž. Koplík), který navzdory zaváhání na startu silným finišem v cílové rovině získal druhé místo o jeden a čtvrt délky před úspěšnějším z dvojice reprezentantů stáje Lokotrans Abrams Creekem (ž. Liška), který o hlavu předčil stájového kolegu Brilliant Stara (ž. Laube), tabuli s odstupem pěti délek uzavřel Arcturus (ž. Šafář).