Pozvánka na víkend: Dvoje Pardubice a Karlovy Vary

V polovině června je pro dostihové příznivce připraven „prodloužený“ víkend, kdy je dostihy možné vyrazit hned tři dni po sobě – v pátek a v sobotu do Pardubic a v neděli se poprvé v letošn sezóně otevřou brány závodiště v Karlových Varech. Program připravený na pardubickém závoditi v neděli vyvrcholí trojici jedničkových dostihů na čele s II. kvalifikací na Velkou pardubickou, vrcholem nedělního odpoledne v Karlových Varech  bude český Melbourne Cup aneb Dvojnásobná karlovarská míle.

Páteční program na závodišti v Pardubicích odstartuje v 16:00 a připraveno je celkem šest dostihů – čtyři rovinové a dva přes proutěné překážky. Hlavním dostihem bude dvojková Cena města Pardubic (pp II. kat., 4+, 3 200 metrů, 120 000 Kč), ve které se utká šest proutěnkářů. Mírným favoritem je svěřenec Josefa Váni Edinson (ž. Velek), loňský vítěz Gd-1 Gran Corsa Siepi Nazionale v Pise, jemuž by největšími soupeři měli být Black Beard (ž. Faltejsek) a Brexit (ž. Složil ml.), podceňovat neradno ani vyslance tréninkové centrály rodiny Vocáskových Ararata (ž. Novák).

V sobotu se v Pardubicích od 14:00 uskuteční dalších osm dostihů (sedm cross country a jedna klasická steeplechase), z nichž hned tři budou mít jedničkový status. Chronologicky první z nich bude klasická steeplechase Zlatý pohár Pardubického závodiště (stch NL, 5+, 3 900 metrů, 300 000 Kč), jež by měla být tuzemským vrcholem sezóny pro koně věnující se této disciplíně. Těch se na startu představí sedm, přičemž favoritem je svěřenec Pavla Tůmy reprezentující stáj Dr. Charváta Dominique (ž. Faltejsek), jehož na start doprovodí stájový kolega Aztek (ž. Stromský), ze svých zkušeností může těžit Dusigrosz (Kocman), zajímavé bude sledovat jak si v této konkurenci povede progresivní, teprve pětiletý Protocolar (ž. Myška). Druhým ze sobotních vrcholů bude Cena Tipsportu – Červnová cross country Válečníka (stch cc I. kat., 5+, 3 300 metrů, 150 000 Kč) určená koním specializujícím se kratší dostihy s distancí okolo dvou mil, tj. zhruba 3 200 metrů. I v tomto dostihu se představí sedm koní, favoritem je tentokráte svěřenec Josefa Váni Chelmsford (ž. Stromský), jemuž by nějvětším soupeřem měl být vítěz květnového přípravného dostihu Lianel (Kocman) z lotu trenéra Stanislava Popelky. Vrcholem sobotního programu bude II. kvalifikace pro letošní 132. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou Cena města Pardubic – Memoriál Mjr. M. Svobody (stch cc NL, 5+, 5 800 metrů, 400 000 Kč), přičemž i v tomto dostihu by mělo startovat sedm koní. Do sezóny vstupuje loňský vítěz Velké pardubické Talent (ž. Novák), který se utká s vítězem Velké z roku 2019 Theophilem (ž. Stromský), jenž má letos na kontě již dvě druhá místa z jedničkových dostihů, pozici sázkového favorita však zaujímá loňský vítěz Gd-1 Grand Steeple Chase di Milano Northerly Wind (ž. Faltejsek).

Program nedělního odpoledne na závodišti v Karlových Varech – Dvorech odstartuje ve 14:00 a připraveno je celkem sedm rovinových dostihů. Hlavním dostihem bude česká analogie slavného Melbourne Cupu – 94. ročník vytrvaleckého handicapu Ceny Tipsportu - Karlovarské dvojnásobné míle (I. kat., 4+, 3 200 metrů, 135 000 Kč), ve kterém se představí šest koní. Aktuálním sázkovým favoritem je rekonvalescent Albatros (ž. Korečková), pěkným finišem v mosteckém Memoriálu V. Smolíku se prezentoval Cacophonous (ž. Havelková), z nízké váhy může těžit Lady in Pink (Fialová).