Pardubice: Páteční prolog (TZ DS Pardubice)

Čtyřmi rovinovými a dvěma dostihy přes proutěné překážky se v pátek na Pardubickém závodišti rozběhl dvoudenní dostihový mítink. Hned tři koně dokázali obhájit svá vítězství ze svých posledních dostihových vystoupení. To nejcennější získal v Ceně města Pardubic pětiletý ryzák Brexit, kterého opět vedl žokej Pavel Složil mladší.

Hlavní dostih dne se odehrával pod taktovkou Svensona (ž. Stromský), který se na čele pohyboval společně s v Pardubicích prvně startujícím Edinsonem (ž. Velek). K nim se v závěrečné fázi dostihu přiblížil Ararat s žokejem Marcelem Novákem. Pozici si lepšil Brexit s žokejem Pavlem Složilem, který do cíle točil ze třetího místa. V cílové rovině pak ryzák oba předčil a Syndikát hvězda - Olehla se mohl těšit z druhého vítězství. Valach se tak oproti minulému startu, který absolvoval v dostihu IV. kategorie, posunul do společnosti koní druhé třídy.

„Brexit mě trochu překvapil, malinko jsem ale doufal, že by to mohlo být dobré,“ řekl trenér Čestmír Olehla. V emotivním komentáři zmínil i chovatele Brexita Tomáše Gebauera, s nímž Olehla dlouhodobě spolupracoval. Lékař se ale vítězství vlastního odchovance nedočkal. Sám Olehla přiznal úvahy, zda by se Brexit neměl poměřit s koňmi v italské Meranu. Připustil však, že kůň zřejmě zůstane věrný pardubickému hipodromu. Za vítězným potomkem Age of Japea se umístil Ararat a třetí byl v Pardubicích debutující Edinson.

Jak již bylo zmíněno, dařilo se koním, kteří už se v sezoně v Pardubicích vítězně rozběhli. Své předchozí vítězné starty stvrdili dalším vítězstvím jak Naarden s Adamem Čmielem (Cena za podpory OZA reality, rovina na 3200 m) z tréninkové centrály Vocáskových, tak New Friend. Syn výborné překážkové klisny Natalie absolvoval i svůj druhý rovinový start vítězně (Cena za podpory firmy Václav Žižka – izolace, rovin na 2900 m), tentokrát ovšem rovinového žokeje Jana Vernera vystřídal ten překážkový - Jan Faltejsek. „Trenér nás poslal do dostihu, abychom se něco naučili. To jsme snad splnili. Vítězství je třešnička na dortu,“ řekl vítězný žokej Jan Faltejsek, který přebíral cenu pro vítěze i v dalším rovinovém dostihu. Tentokrát je pod výhrou v Ceně hejtmana Pardubického kraje vypsané pro doposud nestartující koně s mohutným valachem Ras El Hanout trenérsky podepsána žokejova manželka Alžběta. „Na ryzáka jsme dlouho čekali, je pozdní, navíc měl zdravotní problémy. Líbilo se mi, že i s nejvyšší nesenou váhou dokázal od Brány borců až do cíle zrychlovat," řekl po dostihu spokojený Jan Faltejsek.

Svižným dostihem pro dostihové nováčky byla Cena nadace pro rozvoj města Pardubic. V něm se po boji prosadil svěřenec trenérky Evy Záhorové Dartmoor s žokejem Milanem Zatloukalem. Valach je vlastním odchovancem Václava Luky staršího, který je i jeho majitelem. Na druhém místě skončil žokej Jaroslav Myška s novou stájovou posilou, valachem Un Reve Dautomne.

Tečku za pátečním dostihovým dnem udělala Cena Dostihového spolku a. s. přes proutěné překážky, v níže se na vítěznou vlnu vrátila sedmiletá klisna Dylanka, kterou poprvé sedlal žokej Marcel Novák. „Klisna je poctivá, pozorná, ordre jsme splnili, a tak jsem spokojený," řekl po dostihu Novák.

Dostihy pokračují v sobotu, kdy je na programu nejen II. kvalifikace na letošní 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou, ale také Zlatý pohár a kros pro dostihové sprintery Cena Válečníka. Start prvního dostihu je ve 14 hodin.