Vrchol sezóny pro Queen of Beaufay

Získat vlastní hřebčín a v něm odchovat toho správného koně se nakonec ukázalo jako ta správná cesta k triumfu v Českém derby i pro Jiřího Trávníčka, který se o triumf v tomto dostihu, respektive jeho předchůdci Československém derby snaží již od osmdesátých let minulého století, kdy svoje dostihové aktivity zahájil ještě v rámci tehdejšího JZD Práče. A paradoxně hned první hříbě odchované v normandském Haras de Beaufay, klisna ambiciózně pojmenovaná Queen of Beaufay, tuto misi dotáhla do zdárného konce, když v neděli zvítězila  ve 102. ročníku Českého derby. Dokonalost tohoto příběhu narušuje snad jen fakt, že dcera stále oblíbenějšího Aga Khanova plemeníka Zaraka (první a nejlepší potomek fenomenální Zarkavy po Dubawim) a Trávníčkovy ve Francii narozené odchovankyně Pikardie, má díky tomu, že Haras de Beaufay se nachází ve Francii francouzský suffix. O první triumf v tuzemském derby se jednalo i pro trenéra Dalibora Töröka a žokeje Petra Foreta.

 

Na startu 102. ročníku CPIPG Českého derby (Gd-3, 3 l. hř. a kl., 2 400 metrů, 1 800 000 Kč) se sešlo čtrnáct koní , mezi nimiž byl sázkovým favoritem „last minute“ Jiřím Odcházelem angažovaný odchovanec hřebčína Röttgen Ariolo (ž. Palík), který si z Německa přivezl GAG 89,5 kg, což je hodnota signalizující třídu, jakou dosud žádný z účastníků Českého derby před startem ve vrcholu sezóny nepředvedl. Po startu dostihu byla nejrychleji na nohou svěřenka Ingrid Janáčkové Koplíkové Totally Gold (ž. Pouchin), avšak záhy přes ní přešel tréninkových kolega Secret Peet (ž. Fayos) v barvách stáje šéfa Tipsportu Petra Knybla a jal se diktovat svižné tempo, rezultující v druhý nejrychlejší čas historie dostihu. Blízko čela se pohybovala i Shabana (ž. Laube) a Zaracampa (ž. Lukášek), dobrou pozici měli i Well Prepared (ž. Šafář) a Darling in Pink (ž. Janáček). K čelu se postupně propracovával z posledního boxu startující Zamico (ž. Línek), favorizovaný Ariolo se pohyboval ve středu pole, zatímco na jeho konci cválali Stronger Together (ž. Zatloukal), Queen of Beaufay (ž. Foret) a vítěz Velké červnové Agadir Gold (ž. Verner). Toto rozložení vydrželo až do závěrečného oblouku, kde tempo stále diktoval Secret Peet sledovaný Totally Gold, zhruba dvě délky za nimi následoval Zamico, pak Well Prepared a dvojice koní stáje Lokotrans Ashat (ž. Liška) a Darling in Pink. Po vytočení do cílové roviny přešla do čela Totally Gold, akceleroval i Well Prepared, avšak nejefektivnější se ukázala koncovka koní v průběhu dostihu odpočívajících na konci pole. Zatímco Stronger Together nastoupil po bariéře, rychle se blížil čelu, ale zhruba sto metrů před distancí musel obíhat stagnujícího Zamica, Queen of Beafay akcelerovala vnějškem. Zhruba u distance se ve středu dráhy na čele ocitl Darling in Pink, po bariéře se k němu blížil Stronger Together a z vnějšku doslova letěla Queen of Beaufay. Koncovka  vítězky JCK se nakonec ukázala jako nejefektivnější, když zvítězila o tři čtvrtiny délky před Stronger Together, který o nos předstihl Darling in Pink. Dvě a půl délky za ním finišoval stájový a tréninkový kolega Ashat, půl délky za ním tréninková a stájová kolegyně vítězky Zaracampa, stejný odstup měl i šestý Well Prepared a alespoň poslední dotaci s odstupem jedné a čtvrt délky získal Ariolo

V rámcovém programu se dařilo především žokeji Jiřímu Palíkovi, který zvítězil třikrát a trenéru Janu Demelemu, jenž slavil vítězný double. Jiří Palík zvítězil v úvodních jedničkách rámcového programu, když nejprve se svěřencem Štěpánky Sedláčkové Worth Choicem dominovali Sprinterské ceně Chuchle Arény Praha (I. kat., 3+, 1 200 metrů, 150 000 Kč) a o čtyřicet minut později slavil v sedle Konstantinem Kobzarevem připravovaného bělouše Politicuma triumf v Tattersalls Mile (I. kat., 3+, 1 600 metrů, 150 000 Kč). Po derby pak přišel triumf právě se svěřencem Jana Demeleho Gasparinim, který se nevešel na startovní listinu Českého derby a tak jeho realizační tým přesměroval do trojkové Ceny společnosti Tipsport (III. kat., 3+, 2 400 metrů, 60 000 Kč). Pro Jana Demeleho to bylo již druhé vítězství v rámci odpoledne, když předtím jeho Rex of Thunder napravil zaváhání z bratislavské Velké ceny Slovenska, kde nevstoupil do startovacích boxů a boji s Welluncou (ž. Florian) o tři čtvrtiny délky ovládl Zlatý pohár Armády České republiky (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč). Dalšími vítězi během slavnostního odpoledne, kterým vyvrcholila první polovina tuzemské dostihové sezóny, se stali dvouletý Stratovarius (ž. Šafář) v Ceně výživových programů Fitmin (III. kat., 2 l., 1 200 metrů, 60 000 Kč), Zaukhan (ž. Sousa) ve 3. ročníku Memoriálu Tomáše Šatry (II. kat., 3+, 1 800 metrů, 100 000 Kč) a debutující Bartola (ž. Fayos) v Ceně EBF (III. kat., 3 l., 1 800 metrů, 60 000 Kč).