Bratislava: Slovenské derby pro českého odchovance

Hvězdou nedělního odpoledne na závodišti v bratislavském Starém Háji byl jednoznačně česko-slovensko-španělský multišampión Václav Janáček, který z osmi startů pětkrát vyhrál, dvakrát byl druhý a jednou třetí. Ve vrcholu slovenské dostihové sezóny, jubilejním 30. ročníku Slovenského derby s favorizovaným Darling in Pink už už sahal po šestém triumfu, avšak skvělým závěrem ho o půl délky předčil vlastní odchovanec bookmakera společnosti Tipsport pana Pavla Karlíka Gasparini, kterého trenér Jan Demele nasedlal žokeji Jiřímu Palíkovi.

Na startovní listině 30. ročníku Slovenského derby společnosti MPL (Gd-3, 3 l. hř. a kl., 2 400 metrů, 40 000 €) figurovalo 13 koní, s výjimkou dvou domácích a dohlášeného německého Blue Liona, všechno vyslanci českých stájí. Chyběla vítězka Českého derby Queen of Beaufay a tak byla největší pozornost upřena na druhého a třetího z tohoto dostihu svěřence Ingrid Janáčkové Stronger Together (ž. Zatloukal) a Luboše Urbánka Darling in Pink (ž. Janáček). Kdo však nechyběl, byl jediný zástupce českého chovu Gasparini (ž. Palík) který se díky početným dohláškám nakonec na startovní listinu Českého derby nevešel, ale startoval v provozním dostihu třetí kategorie, který vyhrál…

Po startu se diktování tempa ujal žokej Petr Foret v sedle z Německa importovaného mílaře Ariola, čehož se snažil využít Jaromír Šafář ke zklidnění svého Well Prepared, vedle se pohybovala dvojice svěřenců trenéra Harise American Charlie (ž. Srnec) a Charmbruck (ž. Florian), pozice si jistili i svěřenci trenéra Urbánka Darling in Pink (ž. Janáček) a Hello Hola Hay (ž. Laube), zatímco Gasparini (ž. Palík) odpočíval v druhé polovině startovního pole. Do cílové roviny přivedl startovní pole ještě Ariolo, ale záhy ho vystřídal favorizovaný Darling in PinkGasparini mezitím využil prostor u bariéry, a byť se musel vyhnout slábnoucímu Ariolovi blížil se vedoucímu koni. V cíli byl nakonec o půl délky dřív Gasparini, druhé místo Darling in Pink o hlavu uhájil proti mocně finišujícímu vítězi švýcarského derby Hallo Hola Hay, jeden a tři čtvrtiny délky zpět čtvrtým místem překvapila domácí Stratosferic (ž. Sousa), tabuli s délkovým odstupem uzavřel Ariolo a peníze těsně za ním získali ještě druhý z dua domácích účastníků  Goldschatz (ž. Korečková) a třetí z vyslanců stáje Lokotrans Ashat (ž. Liška).

Rámcovému programu letošního ročníku Slovenského derby doslova dominoval žokej Václav Janáček. X násobný šampión nejprve vyhrál úvodní tři dostihy, když s Calahem trenéra Štangela opanoval dvouletým koním určenou Cenu Muscatita, následoval triumf v Handicapu Legionara s Patriciem stejného trenéra a čistý hattrick završil v Memoriálu Jozefa Košťála s Blue Bay připravovanou Jaroslavem Línkem. První porážku a zároveň nejhorší umístění si připsal v klisnám vyhrazené Ceně Pat’s Music, kde s Mo My Dream, nestačili nejen na vítěznou Classu (ž. Verner), ale i na Zariyannku (ž. Koplík). V následující Bratislavské míli se vrátil na vítěznou vlnu a hattrick pro trenéra Štangela zajistil s Lady Maizie, posléze ve sprinterské Ceně Mysa s Reginou Miou o tři čtvrtiny délky nestačili na Molly Massima (ž. Havelková) a ve Zlatém poháru zaznamenal pátý triumf, když s Cape Crownem trenéra Chodúra po tuhém boji o hlavu předčili Brilliant Stara (ž. Laube).