Most: Návrat po prázdninách se třemi jedničkami

Poslední srpnový víkend je na programu pouze jediný dostihový den, sobotní odpoledne na Hipodromu Most, na který se dostihové dění vrací po letní přestávce. Návrat to není ledajaký, připravený program včetně hned tří jedničkových dostihů zajišťuje, že se jedná vrchol druhé poloviny mostecké dostihové sezóny.

Itinerář pátého dne letošní sezóny na Hipodromu Most sestává celkem z osmi oficiálních dostihů, šesti rovinových a klasických steeplechase doplněných dvěma dostihy Pony Ligy. Start prvního dostihu je stanoven na 14:00, avšak brány závodiště se otevřou již v 11:00, zajištěna je i tradiční kyvadlová doprava z centra města.

Připravený program má hned tři jedničkové vrcholy – chronologicky první z nich je 25. ročník Velké letní ceny (I. kat., 3+, 2 000 metrů, 150 000 Kč), která se letos celkem netradičně koná pod patronátem Dostihového spolku Pardubice a která odstartuje v 16:10. Na startovní listině figuruje šest starších koní, mezi nimiž by jednoznačným favoritem měl být vyslanec letos veleúspěšné stáje Lokotrans Brilliant Star (ž. Laube), vítěz letošní bratislavské Velké májové a čtvrtý z Velké ceny Slovenska v rámci mítinku Turf – Gala, kterému se mosteckém Hipodromu daří, když ze čtyř dosavadních startů na tomto závodišti vytěžil dvě vítezství a dvě druhá místa. Jeho největšími soupeři by měli být Cape Freedom (ž. Zatloukal), který má letos na kontě sérii tří umístění v jedničkových dostizích přerušenou až předposledním místem v pražském Zlatém Poháru koncem června. Zajímavým koněm může být svěřenec Miroslava Nieslanika Joganville (žk. Mokrošová), který se v posledních dvou letech na zdejší dráhu specializuje, když z deseti startů jich plnou polovinu absolvoval právě zde a navíc v letošním dubnovém debutu na této dráze dokázal Briliant Stara o krk porazit.

Druhým z jedničkových vrcholů sobotního odpoledne na mosteckém Hipodromu bude 101. ročník jednoho z nejstarších dostihů u nás, sprinterského vrcholu sezóny Svatováclavské ceny společnosti Charvát Group (Listed, 3+, 1 200 metrů, 550 000 Kč). V tomto dostihu se představí deset koní a i tentokrát je favorita, respektive favority, třeba hledat v boskovické tréninkové centrále Luboše Urbánka, kde se připravují reprezentanti stáje Lokotrans. Favoritem dostihu je loňský vítěz zdejší Českomoravské ceny Lailaho (ž. Laube), kterému by měl záda jistit druhý z Gomba handicapu či Ceny Jezdectví Matello (ž. Havelková). Otazníkem je aktuální forma jarní posily stáje Statek Blata Český Ráj Help (ž. Zatloukal), který po třetím místě z Memoriálu prof. Michala zklamal až desátou pozicí v klasické VJC a od té doby nestartoval. Mezi uchazeče o dotované umístění bude určitě patřit i slovenský host Gentleman Jack, jehož šance zvyšuje přitomnost česko-slovensko-španělského multišampiona Václava Janáčka v sedle, bošovická Mowaeva (Fialová) vracející se po přestvávce následující po zimní kampani na francouzských drahách či letos na trojkové scéně neporažený Dragon Arrow (ž. Korečková) z šampionské centrály rodiny Vocáskových.

Třetím z tria jedničkových vrcholů bude klasická Velká mostecká steeplechase (stch NL, 4+, 4 400 metrů, 200 000 Kč), ve které se představí šest koní. Desetinovým sázkovým favoritem podle bookmakera společnosti Tipsport je reprezentant stáje většinového vlastníka Hipodromu Most Dr. Charváta Swinging Thomas (ž. Faltejsek), který letos ze tří startů dvakrát zvítězil v Bratislavě, zklamal ale až přes osmnáct délek vzdáleným čtvrtým místem ve slušovické dvojce, kde zvítězil jeden z dnešních soupeřů King Heart (ž. Novák). Přehlížet neradno ani loňského vítěze Stříbrné trofeje Foudre d’Allier (ž. Kratochvíl), který letos startoval jen jednou v dubnu či zdejšího červnového vítěze Giorgionea, kterého Josef Váňa nasedlá letošnímu derby vítězi Petru Foretovi.