Longchamp: Verry Elleegant jako Gasparini

Australskou superhvězdu Very Elleegant, loňskou vítězku Melbourne Cupu a celkově jedenáctinásobnou vítězku dostihů nejvyšší kategorie Gr. 1, která byla v průběhu letošního roku přesunuta do Francie k trenérovi Francisi – Henrimu Graffardovi, za účelem startu v nejbohatším evropském dostihu Prix de l’Arc de Triomphe potkal podobný osud jako aktuálně trojnásobného klasického vítěze Gaspariniho v letošní edici Českého derby – její handicapové hodnocení nepostačuje k tomu aby se dostala mezi dvacet koní, kteří mají místo ve startovacích boxech slavného dostihu jisté. Její realizační tým se proto rozhodl neprovést avizovanou dohlášku za 120 000 € do Oblouku, nýbrž klisnu přesměroval do sobotní Gr. 1 Prix de Royallieu pro tříleté a starší klisny na distanci 2 800 metrů.

Sedmiletá Verry Elleegant byla do Francie přesunuta speciálně kvůli účasti v Prix de l’Arc de Triomphe, v přípravných startech však nebyla příliš úspěšná, když nejprve v srpnu finišovala poslední v Gr. 1 Prix Jean Romanet v Deauville a v polovině záři naznačila zlepšení formy třetím místem v jednom z Arc trialů Gr. 2 Prix Foy, kde finišovala třetí. Avšak ani toto zlepšení ji nezajistilo místo mezi dvaceti nejlepšími do Oblouku přihlášenými koňmi, když obdržela oficiální rating 113 liber.

Eric Le Guen, který je zástupcem Francie v radě mezinárodních handicaperů, uvedl, že trend, kterým se výkonnost Verry Elleegant vydala, byl během šesti letošních startů jasně patrný a že od vítězství v Melbourne Cupu nedosáhla dostatečného hodnocení v žádném ze svých čtyř startů v Austrálii: "Po vítězství v Melbourne Cupu skončila rok 2021 s ratingem 123 a letos běžela šestkrát - čtyřikrát v Austrálii a dvakrát ve Francii - a i když v únoru vyhrála Gr. 1 v Randwicku, nezaznamenala u žádného z mezinárodních handicaperů, kromě australského, vyšší rating, než jaký máme nyní. Za toto vítězství (v Chipping Norton Stakes) jí australský handicaper udělil známku 114, ale Francie a Británie 109, Německo 111 a Japonsko 113." doplnil Le Guen a pokračoval: "Pak byla druhá v Rosehillu, kde jí mezinárodní handicapeři udělili 111 až 113, a pak v dubnu v Queen Elizabeth Stakes byla ohodnocena známkou 105, zatímco australský handicaper jí dal 104."

Le Guen také vysvětloval kontext, v němž byly hodnoceny její dva francouzské starty, a trvá na tom, že to byly výsledky dosažené v průběhu celého roku, který ji stály místo mezi nejlepší dvacítkou koní, kteří se v neděli postaví na start: "Při svém návratu po čtyřech měsících v Prix Jean Romanet neběžela tak dobře a byla ohodnocena známkou 103 a pak v Prix Foy jsme jí dali 113, když vítězná Iresine získala kariérní maximum 118. Od začátku roku 2022 se jí v šesti pokusech nepodařilo dostat se přes hodnocení  113 liber. Samozřejmě kdyby letos běžela jen jednou nebo dvakrát, její hodnocení by tak hluboko nekleslo, ale dnes si nezaslouží, aby jí bylo uděleno místo v mezinárodní klasifikaci, která vyžaduje známku 115, aby se tam dostala. A to podle všech mezinárodních handicaperů." 

Vzhledem ke skutečnosti, že podle francouzského dostihového řádu nemůže být žádný kůň oznámen do dvou dostihů současně a k jistotě startu v Obouku by potřebovala škrtnutí dvou koní, k čemuž ve středu nedošlo, dal realizační tým přednost startu v sobotu, aby se klisna programu při vrcholu francouzského dostihového podzimu mohla zúčastnit. "Museli jsme se rozhodnout, jinak by skončila bez možnosti startovat v Oblouku nebo Royallieu. V půl dvanácté dopoledne jsem viděl, že z Oblouku nic nevzešlo, takže jsme si ji museli nechat v Royallieu." vysvětloval situaci trenér Graffard a naštvaně doplnil: "Planety se pro nás opravdu nesrovnaly příznivě, pro francouzské dostihy je to velmi špatná situace. Francouzská dostihová autorita nás dostala do velmi špatné situace a já se stydím za jejich reakci a za to, jak se chovaly k mým majitelům a k této klisně ode dne, kdy přijela do Francie. Jsem si jistý, že to bude v budoucnu stát koně, které do Francie posílají zahraniční majitelé.“

Zbývající koně přihlášení do Prix de l’Arc de Triomphe:

Titleholder - 124

Luxembourg - 123

Vadeni

Mishriff - 122

Deep Bond - 121

Onesto

Torquator Tasso - 120

Alpinista

Do Deuce

Westover

Alenquer - 119

Broome - 118

Mendocino

Mostahdaf - 117

Stay Foolish

Bubble Gift - 116

Mare Australis

Sealiway - 115

Grand Glory

Al Hakeem

Pod čarou:

La Parisienne - 114

True Testament - 112

Le Destrier