Prix de Royallieu: Verry Elleegant kouzla zbavená a radost rodiny Tsuiů

Prvním z vrcholů sobotního odpoledne v Longchamp byla klisnám vyhrazená vytrvalecká Qatar Prix de Royallieu (Gr. 1, 3+ kl., 2 800 metrů, 300 000 €), do které byla poté, co nezískala dostatečné handicapové ohodnocení opravňující jí ke startu v Oblouku přesměrována australská hvězda, loňská vítězka Melbourne Cupu Verry Ellegant (M. Zahra), avšak ani ve svém třetím startu nijak nezazářila a finišovala až na sedmém místě, zatímco roli favoritky potvrdila svěřenka newmarketského trenéra Williama Haggase Sea la Rosa v sedle s Tomem Marquandem.

Před třinácti lety, v roce 2009, jistý hřebec ohromil pařížské Longchamp suverénním vítězstvím v Qatar Prix de l'Arc de Triomphe, čímž potvrdil svůj status šampiona. Stalo se tak 16 let poté, co stejného úspěchu dosáhla jeho matka, ikonická klisna Urban Sea. Jeho jméno? Ano, jistě… Sea the Stars. Po tomto úspěchu, který získal v barvách rodiny Tsui (což byli i majitelé Urban Sea), Sea the Stars začal plnit roli plemeníka a rodina Tsuiů ke svému šampionovi logicky chovala velkou úctu a respekt, což se projevilo zejména tím, že si pořídili jeho potomky. Jedním z nich je i Sea la Rosa, která byla jako roční klisna zakoupena za 200 000 eur na aukci společnosti Arqana a dnes svým úspěchem svou kupní cenu více než ospravedlnila. Navíc když o délku porazila francouzskou klisnu Jannah Flower (S. Pasquier), kterou v Chantilly trénuje Pascal Bary, jež o hlavu předčila další domácí klisnu Ottilien (O. Peslier), jíž pro změnu připravuje David Menuisier, zaznamenala svůj čtvrtý triumf na grupové úrovni, který je zároveň jejím prvním v té úplně nejvyšší kategorii Group 1.

Majitel vítězné Sea la Rosa Christopher Tsui byl po doběhu plný nostalgie: „Je postaráno o spoustu emocí... Vzpomínám na ty chvíle před téměř 30 lety, když jsem byl ještě dítě. V doprovodu svého otce jsem byl svědkem úspěchu Urban Sea v Oblouku... Tento příběh začal s ní a od té doby se valí jako sněhová koule přes Sea the Stars a jeho dcery Sea Of Class a Sea la Rosa. Už jsou to tři roky, co jsem byl naposledy ve Francii, před vypuknutím Covidu. Nebylo to snadné, protože z Hongkongu se nelétá, takže to byla docela dlouhá cesta! Jsem potěšen z tohoto vítězství a zároveň jsem jím velmi dojat. A to ještě máme zítra v akci dalšího koně... Co se týká dalšího startu naší klisny, všichni se sejdeme a budeme se snažit něco vymyslet, nic ještě není rozhodnuto."