Prix du Cadran: One Kyprios Show a sedmý Sapienti

Druhým ze sobotních vrcholů byla v pařížském Longchamp francouzská obdoba ascotského Gold Cupu Qatar Prix du Cadran (Gr. 1, 4+, 4 000 metrů, 300 000 €) a právě letošní vítěz z Ascotu hrál prim i zde – Aidanem O’Brienem přiravovaný irský nájezdník Kyprios (R. Moore), navzdory skutečnosti, že v závěrečné fázi dostihu silně bočil doleva, zvítězil o těžko uvěřitelných dvacet délek před francouzským Almacado Gree (T. Piccone). Dostihu se zúčastnil i v Česku připravovaný Sapienti, který v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou doběhl sedmý a jako poslední z deseti dokončivších cíloví rozhodčí zaznamenali předloňskou vítězku našeho St Leger německou Vivienne Wells (B. Murzabajev).

Nejdelší dostih, který se běží v rámci tradičního L’Arc Weekendu nabídl bláznivou podívanou. Irský Kyprios, který v této sezóně vyhrál všech svých pět předchozích startů, prodloužil svou vítěznou sérii na šest (z toho čtyři nejvyšší kategorie Gr. 1), a to způsobem, který byl přinejmenším trochu přitažený za vlasy. Kyprios, kterého jezdil Ryan Moore, se při nájezdu do cílové rovinky dostal do vedení a záhy si vytvořil velký náskok, který se blížil 200 metrům. V tu chvíli se zdálo, že je po všem, tribuna bouřila, kůň mohl brzdit svůj cval a přesto by zvítězil. Nicméně Kyprios, buď rozptýlen místem, kde koně vstupují na dráhu, nebo pociťující následky ztráty podkovy, začal výrazně bočit doleva skoro až k venkovní bariéře a donutil Ryana Moora zůstat ve střehu až do konce. Jeho náskok byl však dostatečně velký na to, aby mu zajistil vítězství, protože navzdory výraznému bočení nechal svého nejbližšího soupeře, francouzského Almacada Gree, za sebou o 20 délek. Toho trénuje Bruno Audouin, který v Le Lude (Sarthe) připravuje malou skupinu koní. Tento trenér se může pochlubit předchozím vítězstvím v dostihu, neboť v roce 2019 zvítězil s Holdthasigreenem. Internacionální stupně vítězů doplnil v Británii trénovaný Tashkhan (B. Robinson) který ztrácel  délku a čtvrt. Trenér Aidan O’Brien díky Kypriovi získal vítězství v jednom z mála dostihů, který mu dosud ve sbírce chyběl. 

Aidan O'Brien po dostihu pěl na svého svěřence oslavné ódy: „Je mi ctí trénovat Kypriose. Je to neuvěřitelný kůň, má neuvěřitelnou schopnost zrychlení a obrovské srdce. Na to, že je to vytrvalec  má v dostihu velmi vysokou průběžnou rychlost. Přišel o podkovu a možná proto začal bočit. Je to tvrdý typ, ale zároveň je velmi elegantní. Je to velmi milý kůň a nevybočil ze správného směru ze zlomyslnosti."

Ryan Moore k průběhu dostihu doplnil: „Vyhrál snadno. I když takhle bočil přes celou dráhu, zkrátka ví kde je cílový mezník a hlavně také cesta ven. Je to velmi chytrý a dobromyslný kůň, ale přesto mě dneska vyděsil! Už jen to, že dokáže vyhrát na 200 metrů, ukazuje, že je nevyčerpatelný (z hlediska vytrvalosti). Letos vyhrál šest ze svých šesti dostihů. Je to výjimečný kůň! "