Prix de l'Arc de Triomphe: Úžasná Alpinista

Stav dráhy na závodišti Longchamp byl před začátkem nedělního dostihového dne naměřen 3,9 což vyjádřeno francouzským slovním ekvivalentem znamená velmi pružná, v průběhu odpoledne se spustila jedna intenzivní přeháňka a těsně předtím než se účastníci 101. ročníku nejlépe dotovaného evropského dostihu Qatar Prix de l’Arc de Triomphe vydali do paddocku přišla další, která přetrvala až do startu. To byly úvodní kulisy dostihu, který i díky „kamikadze“ taktice japonského Titleholdera dokonale prověřil vytrvalost všech účastníků. S těmito podmínkami se nejlépe vyrovnala pětiletá klisna Alpinista, kterou vedl její stálý jezdec Luke Morris a v Newmarketu ji připravuje sedmdesátičtyřletý trenér Sir Mark Prescott, pro kterého to byl, ač v kariéře vyhrál více než 1 300 dostihů, první úspěch v tomto dostihu.

Do 101. ročníku Qatar Prix de l’Arc de Triomphe (Gr. 1, 3+, 2 400 metrů, 5 000 000 €) odstartoval maximální počet dvaceti koní. Ihned po startu do čela vyrazil papírově nejšancovější z kvarteta japonských koní Titleholder (K. Yokoyama) a diktoval poctivé tempo sledovaný coolmorským vítězem letošních Hardwicke Stakes Broomem (W. Lordan), který jistil tempo pro tréninkového kolegu a druhého favorita dostihu Luxembourga (R. Moore), který naposledy zvítězil v Irish Champion Stakes a startoval z posledního startovacího boxu. Sázková favoritka Alpinista (L. Morris) v průběhu dostihu nikým nerušena odpočívala na průběžné páté šesté pozici na bariéře. Titleholder zavedl pole do cílové roviny a na čele vydržel až tři sta metrů před cíl, kde ho předstihla bez podpory svého jezdce v pohodě jsoucí Alpinista. Luke Morris v jejím sedle udržel nervy na uzdě a začal ji podporovat až o padesát metrů později, když se blížil finišující francouzský derby vítěz Vadeni (Ch. Soumillon). Klisna adekvátně zareagovala a vytvořila si náskok, který Vadeni a k němu se připojivší obhájce vítězství Torquator Tasso (L. Dettori) nedokázali zlikvidovat. Alpinista zvítězila o půl délky před Vadenim, o krk třetí doběhl Torquator Tasso, dvě délky na čtvrtém místě ztrácel v průběhu dostihu aktivní Al Hakeem (Ch. Demuro) a dotovaný doběh s odstupem jedné a půl délky uzavřel Grand Glory (M. Guyon).

Alpinista se stala první pětiletou klisnou, která „Oblouk“ vyhrála od Coridy v roce 1937, letos zůstává neporažená, přičemž vyhrála osm svých posledních startů a z toho šest na nejvyšší úrovni Gr. 1.  

Sir Mark Prescott po dostihu na tiskové konferenci sděloval: „K vítězství v Oblouku potřebovala předvést něco víc než dosud, ale zvládla to a ještě víc!  Během posledních dvou let se neustále zlepšovala, to je neuvěřitelné. Kdyžmi bylo patnáct, vyhrál jsem svůj první dostih a vzpomínám si, že když jsem se procházela po dostihu, někdo se mě zeptal, kdo vyhrál  a já jen odpověděl: „To jsem byla já!". To bylo deset nejlepších minut mého života, ale dnes je to nejlepší den, jaký jsem kdy u dostihů zažil! Myslím, že můj asistent William mě bude nenávidět, už dvacet let čeká na to, až mě bude moci vystřídat, ale díky Alpinista budu nejspíš pokračovat a on si bude muset počkat (smích)! Byl se mnou, když Alborada vyhrála Champion Stakes. Trénoval jsem matku i babičku Alpinisty, je to neuvěřitelné. S paní Rausingovou (majitelkou Alpinisty) pracuji už 36 let a s Lukem Morrisem 11 let."

Majitelka a chovatelka vítězné klisny Kirsten Rausingová se rozplývala: "Jsme samozřejmě potěšeni! Je neuvěřitelné, že se nám podařilo odchovat takovou klisnu, zvláště když je to v šesté generaci. Klisna za poslední dva roky udělala pokrok, stejně jako její majitelka a trenér! V tuto chvíli se budeme jen starat o to, aby se dostala domů živá a zdravá. Pojedeme a budeme přemýšlet, jestli ještě letos poběží. Uvažovali jsme i o Japan Cupu a Breeders Cupu. Příští rok již půjde do chovu."

Vítězný jezdec Luke Morris dostih hodnotil takto: „Celý dostih šla velmi dobře a já jsem ji chtěl jen dostat ven, abychom to mohli rozjet. Je to velmi výjimečná klisna a opravdu mohu vysvětlit, jak se cítím - je to neuvěřitelné."