Prix de l'Abbaye de Longchamp: Platinová královna a Ponntos sedmý

Z českého pohledu nejzajímavějším nedělním dostihem v Longchamp byla sprinterská Prix de l’Abbaye de Longchamp, neboť mezi devatenácti sprintery na startovní listině figuroval i svěřenec Miroslava Nislanika Ponntos, který loni v tomto dostihu finišoval na šestém místě a letos v květnu na zdejším závodišti dokázal vyhrát dostih kategorie Gr. 3. Do jeho sedla se vrátil Lanfranco Dettori, avšak letos to nestačilo na více než těsné sedmé místo, když k vyrovnání loňského výsledku mu chyběla hlava, kterou ztrácel na O’Brienova New York City. Dostih ovládla favorizovaná, i když teprve dvouletá The Platinum Queen, kterou Hollie Doyle po dvou druhých místech v grupových dostizích dovedla k triumfu a hned na nejvyšší scéně.

Do letošní Prix de l’Abbaye de Longchamp Longines (Gr. 1, 2+, 1 000 metrů, 350 000 €) po jednom škrtu nakonec odstartovalo osmnáct koní, pole se takřka okamžitě rozdělilo na dvě části, když většina koní se přiklonila k levé straně dráhy, zatímco pravou využili jen tři koně startující tři koně startující z nejvnějšnějších boxů zůstali napravo a jedním z této trojice byl právě Ponntos (L. Dettori). Zatímco ve „své“ skupince Ponntos všechny ve své skupince bez problémů porazil, celkovém součtu nestačilo na více jak sedmé místo, byť velmi těsné. Vítězkou se stala teprve dvouletá svěřenka anglického trenéra Richarda Faheyho The Platinum Queen s Hollie Doyle na palubě, když potvrdila roli sázkové favoritky a o krátký krk odolala náporu o dva roky starší White Lavender (C. Lee), další krk na třetím místě ztrácel Coeur de Pierre (T. Piccone), čtrvté místo s odstupem jedné a tří čtvrtin délky získala Mo Celita (J. Hart), další půl délky zpět dotovaný doběh uzavřel Moss Tucker (S. Foley). Šestý New York City (R. Moore) ztrácel jeden a čtvrt délky a sedmý Ponntos ještě hlavu.

Prix de l’Abbaye je jediným dostihem Gr. 1 ve Francii, jehož propozice umožňuje střet dvouletých koní se staršími, což je navzdory velké váhové úlevě, obtížnou zkouškou a dvouleté klisně se v tomto dostihu podařilo naposledy zvítězit v roce 1978 a to Sigy.

Tom Kailyn, manažer syndikátu Middleham Park Racing XV, který je majitelem The Platinum Queen dostih hodnotil takto: „V průběhu celého dostihu jsem neměl obavy, rychle odstartovlala a získala dobrou pozici. Hollie vypadala velmi spokojeně i 150 m před  cílem. Vždycky měla obrovské srdce a nikdy nebylo třeba se obávat, jsem nadšený. Pro dvouletou klisnu je vítězství v tomto dostihu velkým úspěchem, podala výjimečný výkon a v moderní době se to ještě nikomu nepodařilo. Vyhrála už spoustu peněz, což nám umožňuje snadno ji přihlásit do Breeders' Cupu, pokud budeme chtít. Uvidíme, jak dostih stráví, ale zatím budeme určitě slavit."

Hollie Doyle komentovala výkon Alpinisty: “Klisna ze sebe vždycky vydá všechno a pro Middleham Park Racing je to obrovský úspěch. Mrzelo mě, že jsem byla poražena s Nashwou, ale o třicet minut později jsem byla potěšena, že se mi podařilo vyhrát na této klisně."