Pardubický mítink v kostce - sobota

Druhý říjnový víkend je na pardubickém závodišti tradičním termínem pro vrchol tuzemské překážkové sezóny - dvoudenní mítink vrcholící slavnou Velkou pardubickou, která se v posledních letech odehrává pod patronátem Slavia pojišťovny. Letošní mítink sestává z celkem patnácti dostihů, v sobotu je na programu rovinovo-proutěnkářsko-klasikářský předkrm a v neděli celý program vyvrcholí sedmi dostihy cross country, z nichž šest, včetně 132. ročníku Velké pardubické má status I. kategorie a vyšší.

Sobotní program zahájí trojice rovinových dostihů II. kategorie a poté následují proutěnkářské vrcholy sezóny spolu s klasickou steeplechase orámované dvěma dostihy pro amatéry. Prvním z tria dvojkových dostihů je středotraťařský handicap pojmenovaný po generálním partnerovi Jockey Clubu ČR Cena společnosti Tipsport (II. kat., 3+, 1 850 metrů, 90 000 Kč), ve kterém lze očekávat vyrovnaný dobeh, v němž budou o vítězství bojovat především tempařka Mo My Dream (ž. Laube), po přestávce se vracející Rabbit Buratino (ž. Zatloukal) a třetí z Oaks Jacinthe (ž. Korečková). Následovat bude sprinterská Cena společnosti Bohemia Sekt, s. r. o. (II. kat., 3+, 1 100 metrů, 90 000 Kč), která také nemá jednoznačného favorita a vítězství by měla usilovat řada koní, především Mormill (ž. Verner), Seasony (ž. Havelková) či Vi Fi (ž. Zatoukal). Poslední z tria těchto dostihů bude patřit vytrvalcům a to Cena společnosti ProCare Medical - Memoriál am. MUDr. Milana Poláka (II. kat., 3+, 2 480 metrů, 90 000 Kč), ve které by k nejšancovějším koním měli patřit spolehlivá Cat's Agility (ž. Hrouda), do tréninku Josefa Váni přesměrovaný Nordstrand (ž. Foret), šestý z loňského ročníku německého derby či na tempařské pojetí spolehající Vévoda (ž. Andrésová).

Překážkovou část programu odstartují čtyřkové proutěnky Cena amatérů Fegentri za podpory závodiště Wroclaw - Memoriál Josefa Jančara (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 60 000 Kč), ve kterém by o vítězství měli bojovat především Black Bard (am. Tett) a Kurierka (am. Polesná). Následovat bude první z trojice jedničkových vrcholů sobotního programu Zlatá spona tříletých BICZ Holding 2022 (pp I. kat., 3 l., 3 200 metrů, 200 000 Kč), které je jednoznačným favoritem tříleý svěřenec Pavla Tůmy Fort Medoc (ž. Matuský) reprezentující stáj Dr. Charváta. Ostatní účastníci dostihu budou čekat na jeho zaváhání, zajímavým koněm do budoucna může být v tomto dostihu na překážkách debutující majitel exkluzivního původu Conspirationist (Vyhnálek). Proutěnkářský vrchol sezóny pro čtyřleté a starší Křišťálový pohár města Pardubic (pp NL, 4+, 3 400 metrů, 300 000 Kč) naopak slibuje dramatickou podívanou, když nemi nejvážnější uchazeče o triumf patří progresivní čtyřletý Tcheque King (ž. Claudic), který bude muset čelit starším matadorům Capivarimu (ž. Bartoš) a Dominiquovi (ž. Odložil). Třetím z jedničkových vrcholů bude klasická steeplechase Stříbrná trofej - Cena pivovarů Staropramen (stch NL, 5+, 4 400 metrů, 300 000 Kč), která má jednoznačného favorita ve svěřeneci Josefa Váni Sternkranzovi (ž. Bartoš), jemuž by měli sekundovat především Popinjay (ž. Myška) a Ho My God (ž. Claudic).

Program celého odpoledne uzavře rovinová Cena Radiožurnálu - Memoriál Ing. Jiřího Šindlera (IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 40 000 Kč) určená amatérům, ve které má největší šanci na čtvrté vítězství v řadě reprezentant šampionské cenrtrály rodiny Vocáskových Dabing (am. Luka).