Hattrick v Trevisu a Murzabajevova grupa

Z českého pohledu se dostihová pozornost v sobotu soustředila na dvě místa, do Trevisa a do St. Cloud.

Na italské dráze byl na programu další dostihový den s trojicí překážkových dostihů a všechny skončily triumfem koní připravovaných v české kotlině, lépe řečeno otcem a synem Váňovými. Nejprve se v proutěnkách na 3000 metrů prosadil pětiletý Nordstrand s Janem Kratochvílem pro Josefa Váňu staršího. O čtyřicet minut později se i přes nejvyšší nesenou hmotnost v poli prosadil třináctiletý veterán Il Superstite (v kariéře již 14. překážkový triumf) pod Josefem Bartošem. Mezi čtyřletými proutěnkáři na 3000 metrů se prosadil o délku Sopran Meneghino opět s Josefem Bartošem a zopakoval svoje 20 dní staré vítězství.

V sobotu v Trevisu skončila „zimní“ sezona. V neděli 23. dubna je na programu první dostihovými den pod Alpami, v Meranu. Zatím bylo v letošním roce na Apeninském poloostrově odběhnuto 27 překážkových klání a v Česku připravovaní koně jich vyhráli 19. Deset vítězství má na svém kontě žokej Josef Bartoš a o jednu čárku více má Josef Váňa mladší.

V St. Cloud se v maiden dostihu na 1600 metrů představil tříletý hřebec Bellator připravovaný Václavem Lukou ml. pro stáj Leram. Bellator absolvoval druhý životní start a doběhl pátý s odstupem zhruba čtyř délek na vítězného Elamaze z majetku Aga Khana. Bellator je hlášen do Velké jarní ceny, která bude odběhnuta ve Velké Chuchli 14. května.

V sedle Bellatora byl Bajuržan Murzbajev, který v průběhu odpoledne vyhrál grupu 3 pro tříleté klisny na 2100 metrů s Pensee du Jour trenéra Fabreho. Pensee du Jour absolvovala třetí životní start a potřetí vyhrála. Už od startu vzal Murzabajev osud dostihu do svých rukou a zvítězil stylem start-cíl o dvě a půl délky.