Dvě čárky pro Jana Ráju v Berlíně a hattrick svěřenců Pavla Tůmy v Bratislavě

Velikonoční sobota a neděle přinesly několik startů koní v českém tréninku na zahraničních drahách a přinesly celkem pět plných zásahů.

Na francouzských drahách se podařilo sbírat „jen“ umístění. V haies na 3800 metrů v Nancy v sobotu finišoval na třetím místě Dschingis First pod Josefem Bartošem z tréninku Josefa Váni staršího. Do steeplechase na 4200 metrů poslal Josef Váňa mladší Prince d’Orage, ten byl sice sázejícími favorizován, ale doběhl až sedmý. Koně dalších českých trenérů Dalibora Töröka nebo Miroslava Nieslanika skončily za dotovanými příčkami.

V neděli se dvojice koní Zdeno Koplíka představila na provinčních dostizích v Montluconu. Tříletá Bint Al Jnob ve druhém startu kariéry brala druhé místo pod Jaromírem Šafářem. Osmiletý Carlo Biraghi postejným jezdcem v klání na 2300 metrů obsadil šesté místo.

Trenér Jan Rája zahájil svou trenérskou kariéru v dostizích v pátek ve Velké Chuchli. Nebyl to start špatný, tříletá Queen of Cartes finišovala druhá za Duplikatem a pětiletá Caleco dokončila na šestém místě v mílové dvojce. V neděli poslal Rája dvojici šestiletých koní, Anniemation a Sirbowtieman do Hoppegartenu. Výlet to byl úžasný, oba valaši své starty ovládli, pod Leonem Wolffem nedali soupeřům šanci. Prvně jmenovaný se prosadil o více než dvě délky a druhý dokonce o pět. Připsali jsme 12. a 13. zahraniční vítězství na rovině v letošním roce.

Nedělní odpoledne nabídlo první letošní dostihový den v Bratislavě. Na programu bylo osm položek, pět rovinových a tři překážkové. Na rovinách se pozornost soustředila na testy jarních klasik. Mezi klisnami zvítězila domácí Romina pod Jánem Havlíkem připravovaná Jozefem Chodúrem. Trojice českých reprezentantek skončila v poli poražených. Mezi hřebci na mílové distanci byla sázková situace vyrovnaná a na dostihové dráze viděli diváci také dramatický souboj mezi jedním ze spolufavoritů Macallanem a ousiderem Royal Catatumbem. O hlavu byl dříve u cílového mezníku svěřenec Pavla Tůmy Macallan v sedle s Janem Vernerem. Hnědák irského chovu si připsal druhé vítězství ve čtvrtém životním startu.

Trojice překážkových dostihů měla favority v koních připravovaných Pavlem Tůmou a sedlaných Janem Faltejskem. Ve dvou třetinách případů se papírové předpoklady potvrdily. Čtyřletý Chittussi vyhrál steeplechase na 3600 metrů minimálně o deset délek. Vrstevník Chittussiho Red Coral vyhrál o čtyři délky proutěnky na 3600 metrů, Memoriál Jindřicha Němčanského. Logicky do 50. ročníku Jarní ceny Petrželky na 3800 metrů nastupoval v roli favorita Dominique, ale po chybě na Francouzském skoku byl zadržen, a tak si pro vítězství doběhl desetiletý bělouš Royal Gino v sedle s Janem Odložilem.