Pozvánka na víkend: Startuje sezóna na Moravě, v Chuchli předzkouška VJC

Dostihová sezóna se pomalu dostává do obrátek, o nadcházejícím víkendu se uskuteční dvě dostihové odpoledne – v sobotu na závodišti v Brně odstartuje letošní dostihová sezóna na Moravě a v neděli je připraven druhý letošní dostihový den na centrální rovinové dráze v pražské Chuchle Aréně.

Sobotní odpoledne na závodišti v Brně – Dvorskách odstartuje prvním dostihem ve 14:00 a připraveno jich je celkem osm (pět rovinových a tři steeplechase). Vrcholy úvodního brněnského dostihového dne jsou „jarní“ edice tradičních vrcholů – Moravské míle a Brněnské steeplechase. Jarní moravská míle se letos uskuteční jako Cena firmy Kokitech s. r. o. Brno (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 45 000 Kč) a představí se v ní osm koní. O vítězství by měli bojovat především obhájce loňského vítězství v tomto dostihu Rabbit Buratino (ž. Zatloukal) s vítězem podzimní analogie Treasure Rock (Vyhnálek). Zajímavé výsledky v posledních startech předvedli Fabrijan Erste (Plimlová) a Fly Amico (Mach), černým koně dostihu by mohla být listopadová vítězka z Koles Adam’s Ribs (ž. Andésová). Jarní brněnská steeplechase aneb Cena K-K Metal a. s. (stch III. kat., 5+, 4 100 metrů, 80 000 Kč) má v poli osmi startujících favorita ve svěřenci Radka Holčáka Stukem (ž. Matuský), pro nějž by největší překážky na cestě za vítězstvím měli představovat domácí Mahony (am. Polesná) a Kerabush (ž. Odložil).

I nedělní dostihový den v pražské Velké Chuchli odstartuje ve 14:00 a uskuteční se celkem devět dostihů, z nichž hned dva mají nejvyšší status první kategorie. Chronologicky prvním z nich bude 34. ročník Memoriálu profesora Václava Michala (I. kat., 3 l. hř. a val., 1 400 metrů, 135 000 Kč), nejvýznamnější předzkoušky první části klasické Trojkoruny Velké jarní ceny. Z deseti účastníků je do VJC přihlášeno osm z nich. O vítězství by měla bojovat především trojice koní – v tuzemsku poprvé stratující reprezentant DS Pegas Holly Happy (ž. Foret), druhý z Gerschova memoriálu Hidden Colony (ž. Palík) a zatím v nižších kategoriích bodující Little Lord (ž. Línek). Z 18. ročníku Memoriálu Jaroslava Maška (I. kat., 4+, 1 400 metrů, 135 000 Kč) by po uzávěrce startovních listin škrtnut jeden za favoritů Josephino a o vítězství by tak měli bojovat především třetí z Gomba handicapu Worth Choice (ž. Verner) a do sezóny vstupující druhý z loňské Velké ceny Parhy Politicum (ž. Palík).