Brno: Double pro Petrlíka se Zatloukalem

V sobotu odpoledne na závodišti v Brně – Dvorskách odstartovala letošní dostihová sezóna i na Moravě. Vrcholy slunečného odpoledne byly rovinová Jarní moravská míle, ve které se prosadil favorizovaný svěřenec nejúspěšnějšího trenéra v bezmála pětadvacetileté historii tohoto závodiště Allana Petrlíka Rabbit Buratino vedený žokejem Milanem Zatloukalem, ten se i díky trumfu s do klasických dostihů směřovaným Rabbit Rockem osamostatnil na pozici třetího nejúspěšnějšího jezdce brněnského závodiště. Hlavním překážkovým dostihem byla Jarní brněnská steeplechase, ve které škrt favorizovaného Stukea otevřel dveře k triumfu Marcona, svěřence pro změnu nejúspěšnějšího překážkového trenéra na brněnském závodišti Antonína Nováka, kterého v dostihu vedl jezdec Adam Čmiel.

Nejvýznamnějším z pětice rovinových dostihů, které se v sobotu uskutečnily na brněnském závodišti, byla Jarní moravská míle (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 45 000 Kč), jejíž letošní ročník se uskutečnil jako Cena firmy Kokitech s. r. o. Brno. V dostihu se představilo osm koní a roli sázkového favorita jistě potvrdil Rabbit Buratino (ž. Zatloukal) z šampionské tréninkové centrály Allana Petrlka, když o dvě délky porazil nejbližšího ze soupeřů, jímž byla Fable (žk. Novák ml.) trenéra Podhányyho, třetí místo se ztrátou jedné a půl délky obsadil Fly Amico (Mách) z yardu trenéra Josefa Pirucha.

Co se týká rámcových dostihů – v úvodním dostihu celého odpoledne Ceně letiště Brno – Memoriálu Jiřího Císaře se prosadila Tomášem Váňou připravovaná „babka“ alias Step Star (žk. Zedková), následoval již zmiňovaný triumf Rabbit Rocka (ž. Zatloukal) trenéra Allan Petrlíkav tříletým koním vyhrazené Ceně Martiny Chudáčkové (IV. kat., 3 l., 1 500 metrů, 30 000 Kč), v handicapu pojmenovaném Cena Autodoprava Vlček (IV. kat., 4+ 1 900 metrů, 30 000 Kč) se s jeden a čtvrt délkovým náskokem před Rumělkou (Sedláková) prosadila Orwal (ž. Andrésová) a konečně v závěrečné Ceně společnosti Tipsport (IV. kat., 4+, 2 800 metrů, 30 000 Kč), favorizovaného  Valentina Tchequea (am. Polesná) o tři čtvrtiny délky předčila trenérkou Evou Záhorovou připravovaná Cecille (am. Zapletalová).

Překážkovým vrcholem brněnského sobotního odpoledne a zároveň jeho nejlépe dotovaným dostihem byla Jarní brněnská steeplechase (stch III. kat., 5+, 4 100 metrů, 80 000 Kč), která se letos uskutečnila pod patronátem společnosti K – K Metal a. s. Po škrtu favorizovaného Stukea do dostihu odskočilo jen sedm koní, přičemž nejlépe se povedl svěřenci Antonína Nováka Marconovi (Čmiel), který jistě o půl délky porazil Prince of Lyru (ž. Liška), jenž již měl na třetího Ferina (ž. Benš) náskok propastných deset délek.

Rámcové sobotní překážkové dostihy se staly kořistí pěliletého Jacobellise (ž. Odložil) v případě Ceny Akraz, bezpečnostní agentury s. r. o. (stch V. kat., 4 – 5 l., 3 200 metrů, 30 000 Kč) a někdejšího elitního sprintera Cape Freedom (Vyhnálek) v Ceně Rabbit Trhový Štěpánov a. s., s podporou ÚMČ Brno (stch IV. kat., 5+, 3 200 metrů, 50 000 Kč).