Česká zahraniční desítka: 5x Wroclaw, 3x Merano a 2x Bratislava

Více než čtyři desítky v Česku připravovaných koní se čtvrtou dubnovou neděli představili na zahraničních drahách. „Češi“ zamířili na tři dráhy, do Bratislavy, polské Wroclawi a do Merana. Ani z jednoho z místa neodjíždějí s prázdnou, a tak se letošní zahraniční bilance podařila vylepšit hned o deset triumfů, tři rovinové a sedm překážkových. Za necelé čtyři měsíce už se podařilo vyhrát za hranicemi 17 rovinových a 31 překážkových zkoušek.

Začneme na dráze v Partynicích, kde bylo v neděli na programu osm klání a pět z nich skončilo úspěchem koně připravovaného v Česku. První dostih, proutěnky na 3400 metrů, dokončila pouze Galánečka v sedle s Janem Odložilem, kterou připravuje Pavel Poles. Druhý bod programu přinesl boj o vítězství mezi Nelem a Dominiquem a úspěšnější byl o půl délky prvně jmenovaný, kterého trenérka Eva Záhorová nasedlala pro matadora Marka Stromského. Hlavní bod programu, steeplechase na 4300 metrů se změnila ve stájovou záležitost modrožlutých, Swinging Thomas s Janem Odložilem lehce o osm délek zdolal French Chardonnay s Terezou Polesnou. Trojici nejlepších doplnil nejvíce zatížený Her Him.

Svěřenci trenérky Záhorové se v Partynicích dokáží prosadit i na rovinách. Tentokrát podal důkaz pětiletý Nairobi Boy pod Martinem Srncem. Supervytrvalecký dostih na 3200 metrů s náskokem čtyři a půl délky. Jediné polské překážkové vítězství bylo ve steeplu na 3400 metrů, ve kterém Burschi Grega Wroblewského obsadil druhé místo s odstupem necelých dvou délek. Žokej Jan Odložil zkompletoval hattrick v závěrečném bodě programu v sedle šestiletého bělouše Go Canada. Také druhý a třetí honorář putují do české kotliny zásluhou Sophista a Meadow Life.

Do bratislavského Starého háje se jezdí pro úspěchy poměrně často a druhý den slovenské sezony nebyl výjimkou. Pozornost se soustředila především na Cenu Legionara na 1800 metrů pro tříleté. Radost trenéru Radku Holčákovi udělal hnědák Charpentier, který pod Jaroslavem Línkem vyhrál o půl délky před klisnou Kindhearted reprezentující barvy Lokotransu. Paris of Tai Chi a Stylhara skončili v poli poražených. Bojovat o dubnový double přijela Zariyannka. Po skvostném představení v Praze ve Velké dubnové, musela u Dunaje ve Velké aprílové mnohem více bojovat, ale podařilo se. Zariyannka s Petrem Foretem v sedle vyhrála o krk před Rex of Thunderem, o tři čtvrtě délky na třetím místě doběhl veterán Ideal Approach.

Překážkové dostihy v Miláně jsou minulostí, a tak program v Meranu byl zahájen dříve než v minulosti. Premiéra nabídla čtyři překážková klání. Na úvod diváci sledovali proutěnky na 3300 metrů, ve kterých potvrdil roli favorita Petarda s Janem Faltejskem. Také druhý bod programu, steeplechase na 3800 metrů skončila úspěchem favorita. Scuderia Aichner SRL byla zastoupena trojicí koní a lehce o osm délek se prosadil Gangster de Coddes s Josefem Bartošem. Veterán Notti Magiche doběhl třetí a Zio Reginaldo čtvrtý. Mezi debutanty na proutěnkách na 3000 metrů neodolal Aslano s Kratochvílem finiši Domani Risplendi s Romanem. Ve steeplechase na 3550 metrů pro čtyřleté vyhrál Sopran Mystery s Josefem Bartošem, pro kterého to bylo už 12. letošní vítězství na Apeninském poloostrově.