Pozvánka na víkend: Sedm jedniček, tři klasiky

První květnový víkend prodloužený o státní svátek, kterým si připomínáme Den vítězství, v bývalém Československu přináší hned tři dostihové dny, během kterých se uskuteční celkem sedm jedničkových dostihů, přičemž tři z nich mají status dostihů klasických. Nabitý program odstartuje v sobotu na mosteckém Hipodromu, kde se uskuteční vytrvalecký Memoriál Vlastimila Smolíka a první klasický dostih tuzemské sezóny, jímž je 75. ročník Jarní ceny klisen. V neděli se pozornost turfmanů přesune do bratislavského Starého Háje, kde nejprve elitní starší vytrvalci utkají ve Velké májové ceně, následovat je budou starší mílaři v Jarní míli a poté se na mílové distanci poměří nejlepší tříletci v tamní edici Jarní ceny klisen, tedy přesněji kobýl a záhy i v prvním dostihu slovenské Trojkoruny Velké jarní ceně. V pondělí pak celý program uzavře první crossový mítink v Pardubicích s vrcholem v podobě Úvodní cross country Koroka.

Letošní druhé dostihové odpoledne na Hipodromu v Mostě v sobotu odstartuje ve 14:00 a na programu je celkem osm rovinových dostihů. Prvním z dvojice jedničkových vrcholů je 29. ročník vytrvaleckého Memoriálu Vlastimila Smolíka (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč), ve kterém se představí sedm koní, přičemž pět klisen má početní převahu nad dvěma valachy. Roli sázkové favoritky si na start nese do sezóny vstupující reprezentantka stáje většinového vlastníka mosteckého Hipodromu Dr. Charváta Whirl Wind Girl (ž. Verner), avšak bude muset čelit silným soupeřům na čele s loňskou vítězkou Oaks a třetí ze St Leger Vignettou (ž. Florian) a stříbrnou z obou těchto dostihů Totally Gold (ž. Lukášek), černým koněm dostihu by mohl dosud v nižších sférách se pohybující Dekameron (ž. Srnec), který do sezóny vítězně vstoupil na Prvního máje v Lysé nad Labem. Vrcholem sobotního odpoledne na mosteckém Hipodromu bude 75. ročník prvního klasického dostihu sezóny Jarní ceny klisen města Mostu (listed, 3 l. kl., 1 600 metrů, 550 000 Kč), ve kterém se představí čtrnáct adeptek klasického triumfu. Výborný výkon v nejvýznamnějším přípravném dostihu Memoriálu Rudolfa Deyla před třemi týdny předvedla tehdy na tuzemských drahách debutující Ballerina (ž. Lukášek), jíž by nejvážnější opozici měli tvořit vítězka karlovarské Zimní královny Willemine (ž. Laube), vítězka Pražského zimního favorita Lowe Wole (ž. Havelková), na druhé místo z Deyláku se bude snažit navázat Bethany (ž. Verner), zatímco možnost napravit zklamání z první životní porážky čtvrtého místa v Deyláku bude čekat na loňskou vítězku zdejší Ceny zimního favorita Salt Mix (ž. Liška).

Nedělní bratislavské dostihové odpoledne také odstartuje ve 14:00 a i zde je připraveno osm rovinových dostihů. Prvním z kvarteta jedničkových vrcholů je analogie mosteckého Smolíka, a to 36. ročník Veľké májové ceny JSB Match Diabolo (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 5 800 €). Na startovní listině figuruje šest koní, přičemž favoritem je do sezóny vstupující vítěz loňského Slovenského derby a obou exfederálních St Leger a držitel titulu Kůň roku 2022 Gasparini (ž. Palík), jemuž by největšími soupeři teoreticky měli být od šestého místa v loňském derby nestartující Goldschatz (ž. Florian) a druhý z lonského slovenského St Leger Stratosferic (ž. Liška). Šest koní má na startovní listině i následující 30. ročník handicapu Jarná miľa spoločnosti K – K Metal (I. kat., 4+, 1 600 metrů, 5 800 €) a vítězství by měli bojovat především temperamentní Quessigny (ž. Línek) s tempařem Caucasianem (ž. Palík), na svou příležitost bude číhat užitečný Lailaho (ž. Laube). Následovat bude 31. ročník Jarné ceny kobýl JSB Match Diabolo (listed, 3 l. kl., 1 700 metrů, 19 000 €) a v poli 15 klisen se jasná favoritka hledá velmi težko – dva vítězné starty v nižších kategoriích má na svém kontě svěřenka Josefa Chodúra Romina (ž. Havlík), vítězka slovenské zimní královny Feschanda (ž. Verner) zklamala až šestým místem v Memoriálu Rudolfa Deyla a do zdejší konkurence se nesnadno zařazuje svěřenka německého trenéra Michaela Figge A Stolen Kiss (ž. Laube). V poli dvanácti účastníků 31. ročníku Veľkej jarnej ceny spoločnosti K - K Metal (listed, 3 l. hř. a kl., 1 700 metrů,  19 000 €) je situace o něco přehlednější, vítěz slovenského zimního favorita Marlowe (ž. Foret) v březnu potvrdil dobrou formu v Chantilly, progresivní výkonnost naznačují Charpentier (N. Pinna) a Royal Catatumbo (ž. Laube).

V pondělí bude na závodišti v Pardubicích zahájena plnohodnotná „crossová“ sezóna a od 13:00 se můžeme těšit na osm dostihů, konkrétně pět cross coutry, jednu klasickou steeplechase, jeden dostih přes proutěnné překážky a jeden supervytrvalecký rovinový dostih pro budoucí překážkáře. Hlavním dostihem bude tradiční Cena města Pardubice – Úvodní cross country Koroka (stch cc I. kat., 5+, 4 550 metrů, 150 000 Kč), ve které se představí sedm koní. Desetinovým favoritem je v sedmi z osmi životních startů vítězný Gatsby (ž. Faltejsek), pro nějž by největší nebezpečí měli představovat vítěz loňské IV. kvalifikace Imphal (ž. Myška), sporadicky startující Lodgian Whistle (ž. Bartoš) a slovenský vítěz Jarní ceny MČ Petržalka Royal Gino (ž. Odložil).