Čeští koně míří ve velkém za hranice

Compiegne, Merano, Aarau, Wroclaw, Chantilly a Bratislava, to jsou všechno místa, kde najdete o prodlouženém prvním červnovém víkendu (pátek až neděle) českou stopu, a to dost výraznou. V sobotu se ve Velké Chuchli představilo 78 plnokrevníků, na startovních listinách na uvedených závodišť jsme napočítali více než osm desítek koní připravovaných v české kotlině.

Pojďme se podívat na dosavadní snažení a dnešní vrcholy.

V pátek se představil půltucet koní na dráze v Compiegne, výsledkem byly čtyři dotované doběhy. Nejblíže byl vítězství pětiletý Partenit s Bajuržanem Murzabajevem. Pouhý krk ho dělil od vítězství v dostihu na 1800 metrů.

V sobotu byla pod českým drobnohledem především dráhy pod alpskými velikány v Meranu. Ve čtyřech překážkových dostizích se představilo dvacet koní, z toho třináct z Česka. Výsledek? Tři vítězství a čtyři druhá místa. Početnou ekipu tradičně vyslal Josef Váňa mladší, ale úspěšnější byl Pavel Tůma s dvojicí svých svěřenců. Čtyřletý Don’t Dream i rok mladší Flemaron nenašli přemožitele a pod Janem Faltejskem zvítězili. Český žokej se tak posunul do čela meranského šampionátu jezdců. Letos už si připsal sedm čárek, Josef Bartoš má na kontě o jeden úspěch méně.

Šestý letošní triumf si připsal v hlavním bodě sobotního programu, Gran corsa siepi d’Italia na 4000 metrů v sedle bělouše Mauricia. Sedmiletý valach v letošním roce absolvoval již čtvrtý start a zatím nenašel přemožitele. Tentokrát druhému v cíli, Zaninimu, nadělil sedm délek, a to Zanini vyhrál v září proutěnkářský vrchol italské sezony.

Pětiletý hnědák Greek Dessert vyrazil na sedmý životní start do švýcarského Aarau a po těsném druhém místě (o krk) přišel o svůj čistý štít. V Grosser preis des kantons Aargau na 4200 metrů pod Janem Odložilem nestačil na Fou de Reve, nesoucího o tři kilogramy méně.

Dnešním vrcholem v Meranu je Grande steeplechase d’Europa na 4600 metrů. Po triumfu před třemi týdny je favoritem First of All s Faltejskem (1,9:1). Nejvážnějším soupeřem by mu měl být Gangster de Coddes (Bartoš; 2,5:1). Pod drobnohledem bude zcela jistě také čtyřnásobný premiant již třináctiletý Notti Magiche (Kratochvíl, 10:1).

Celkem by se dnes mělo v Meranu představit 11 koní v českém tréninku, 16 jmen figurovalo na startovních listinách ve Wroclawi a trojici najdeme také při svátku francouzského turfu na dráze v Chantilly. Největší pozornost přitahuje tamní derby, Qatar Prix du Jockey club na 2100 metrů s 11 účastníků. Z českého pohledu budeme hltat především Prix du Gros-Chene (gr. 2) na 1000 metrů s dvanáctkou účastníků. S číslem 7 se představí Ponntos vedený Bajuržanem Murzabajevem. Podle kurzu 15:1 patří spíše do druhého sledu.

Největší české zastoupení dnes podle očekávání najdeme v Bratislavě při dalším ročníku tradičního Turf gala. Ve startovních listinách sedmi dostihů jsme napočítali celkem 36 koní z České republiky.