Miliony ze zahraničí putují do Česka

Po prvním červnovém víkendu můžeme trochu bilancovat, minimálně úspěšnost českých koní na zahraničních drahách. Uplynulý víkend nabídl celkem 11 vítězství za hranicemi, šest v Meranu, tři v Bratislavě a dvě ve Wroclawi.

First of All z majetku Jiřího Charváta v sedle s Janem Faltejskem potvrdil v Grande steeplechase d’Europa na 4600 metrů roli favorita a stal se vítězem nejprestižnějšího italského překážkového dostihu dosavadního průběhu sezony. Gangster de Coddes se musel spokojit s druhým místem a čtyřnásobný premiant Notti Magiche se čtvrtým. Třetí dotaci vybojoval polský host Haad Rin. Neděle v Meranu nabídla ještě další dva české úspěchy. V krosu na 5000 metrů se překvapivě prosadil Gap Pierji s Kratochvílem, když Brunch Royal byl až čtvrtý a mezi čtyřletými ve steeplechase na 3800 metrů kraloval Ramuntcho s Josefem Bartošem.

Víkend v Meranu tak skončil trojicí vítězství koní z majetku Jiřího Charváta a stejný počet si připsali koně reprezentující Josefa Aichnera.

Vítězství First of Alla bylo již 56. překážkovým na zahraničních drahách v letošním roce. Jen pro ilustraci, u nás doma bylo zatím odběhnuto 24 překážkových dostihů, zhruba čtvrtina z toho, co je na letošek naplánováno. Celkem jsme zaznamenali 281 startů, z toho 215 bylo dotovaných. Doma jsme zatím zaregistrovali 196 překážkových startů. U nás doma se běhalo za 2,15 milionu korun a ze zahraničí se podařilo přivézt 20,9 milionu korun.

O nepoměru nemá cenu hovořit. Vývoj letošního roku dost kopíruje poslední dvě sezony, co se týká počtu startů, vítězství i vydělaných dotací. Často ovšem slýcháme, že zahraniční dostihy těm domácím, konkurencí nejsou.

Velmi podobné je to i na rovině. Tam je zaznamenáno 32 vítězství, 115 umístění a zisk 10,8 milionu. Koně na překážkách mají Itálii, rovináři podobný zlatý důl, kam by se dalo chodit pomalu jako do kasičky, nemají. Třetina úspěchů pochází ze Slovenska, kde je úroveň srovnatelná s naší. Směrem na západ je konkurence řádově vyšší, ti, kdo to zkouší na skocích ve Francii, mohou předchozí řádky potvrdit.

Celkem napočítáme už 614 zahraničních startů, doma se koně v českém tréninku představili v 979 případech. Doma byla rozděleno na dotacích 8 milionů korun, z ciziny se podařilo dovézt bez mála čtyřnásobek, 31,75 milionu Kč.

Mnozí mohou namítnout, že cizinci jezdí i k nám. Nelze než potvrdit, ano, jezdí. Zatím jsme napočítali 21 startů, 2 vítězství a zisk necelých 260 tisíc korun (3,25 procenta z celkově vyplacených dotací).