Hattrick Kratochvíla v Meranu, Jir Sun druhý v listed

Neděle nabídla vystoupení v Česku připravovaných koní na dvou místech, v německém Hannoveru a v Meranu. Do Německa mířila dvojice koní trenéra Luboše Urbánka reprezentující stáj Lokotrans. Jako první se představil Lailaho v klání na 1900 metrů. Mezi devítkou soupeřů obsadil páté místo.

Hlavní pozornost se v Hannoveru soustředila na listed dostih na 1400 metrů, Grosser preis der VGH Versicherungen se sedmičkou účastníků. Podle sázkového trhu byl Jir Sun největším outsiderem se sázkovým poměrem 21,5:1. Sázkové předpoklady v dostizích často vezmou za své, a to se stalo i v Hannoveru. Pro téměř dvoudélkové vítězství si doběhl svěřenec Bohumila Nedorostka Muhalif s Martinem Seidlem a druhé místo vybojoval Jir Sun a zopakoval si druhé místo v listed opět po roce. Až třetí doběhl favorizovaný Spring Promise reprezentující Godolphin.

Nedělní podvečer nabídl tradiční dostihový den v Meranu. Ve čtyřech překážkových kláních startovalo 18 koní a tradičně zejména otec a syn Váňové přijeli s nemalými ambicemi. Nakonec si připsali po jednom triumfu každý. Nejprve se v krosu na 3900 metrů prosadil Almost Human s Janem Kratochvílem před Il Superstite a Fly Filo Fly.

Druhým bodem programu byly proutěnky pro tříleté na 3000 metrů. Aktivně se snažil jít Cyclon d’Ainay s Bartošem, ale v závěru se propadl a zamotal se do hromadného pádu dva skoky před cílem. Z karambolu vyvázl jen Desert Fighter s Janem Kratochvílem a doběhl si pro vítězství. Žokej Josef Bartoš se zranil a do posledních dvou dostihů nenastoupil.

Proutěnky pro čtyřleté byly jediným bodem programu bez české vítězné stopy. Nejvíce zatížený Prince d’Orage bral třetí místo. Závěr programu v Meranu patřil steeplu 3550 metrů, kde ukázal, že do starého železa stále nepatří třináctiletý Notti Magiche. Pod Janem Kratochvílem absolvoval padesátý životní překážkový start a posedmnácté zvítězil. Podesáté vyhrál pod alpskými velikány v Meranu. Pro české barvy to bylo 496. překážkové vítězství v Meranu od roku 2000, na jubilejní vítězství si budeme muset počkat zřejmě po krátké letní pauze do poloviny července. Za týden by musela být stoprocentní úspěšnost.