Pozvánka na víkend: Vrcholy první poloviny sezóny jsou zde

Poslední červnový víkend přináší vyvrcholení první poloviny sezóny v obou částech spektra cvalového dostihového provozu – v sobotu pardubické závodiště hostí dostihový den, jehož hlavním bodem bude Pohár Slavia pojišťovny aneb milionem korun dotovaná II. kvalifikace na letošní ročník Velké pardubické, zatímco v neděli bude pražská Chuchle Aréna hostit rovinový vrchol sezóny, jímž je 103. ročník třetího klasického dostihu sezóny Českého derby.

Sobotní dostihový den na závodišti v Pardubicích odstartuje ve 13:00 a připraven je program osmi dostihů, vedle již zmiňovaného 1. ročníku Poháru Slavia pojišťovny, jež je modifikovanou II. kvalifikací budou na programu další dva jedničkové dostihy – krátký cross Cena společnosti Tipsport, kterým je tradiční Červnová cross country Válečníka a klasická steeplechase Zlatý pohár města Pardubic. Na startovní listině Poháru Slavia pojišťovny – II. kvalifikace na 133. ročník Velké pardubické (stch cc NL, 5+, 5 200 metrů, 1 000 000 Kč) figuruje dvanáct koní, avšak ani zvýšená dotace nedokázal přilákat zahraniční konkurenci (s výjimkou dvou slovenských koní, kteří však v Pardubicích startují častěji než doma na Slovensku). O vítězství by měli bojovat především vítěz letošní Úvodní cross country Koroka Lodgian Whistle (ž. Velek), předloňský vítěz Velké Talent (ž. Složil ml.), vítěz letošní Prvomájové Aeneas (ž. Kratochvíl) a meranská vítězka Santa Klara (ž. Bartoš). Přehlížen by neměl být ani svěřenec Dalibora Töröka Barython de Vaige (ž. Claudic), který bude v Pardubicích debutovat a do sezóny vstupující Sacamiro (ž. Faltejsek), který se na dráze objeví poprvé od třetího místa v loňské Velké. V krátkém crossu Cena společnosti Tipsport – Červnová cross country Válečníka (stch cc I. kat., 5+, 3 300 metrů, 150 000 Kč) se poměří devět koní, přičemž mezi favority patří loňský vítěz Popplerova memoriálu Lianel (ž. Myška), suverénní květnový vítěz z Pardubic Quart de Garde (ž. Claudic), slovenský Mr Zuru (ž. Odložil) a v Pardubicích debutující Piton des Neiges (ž. Bartoš). Devět startujících bude i v Zlatém poháru města Pardubic (stch NL, 5+, 3 900 metrů, 300 000 Kč), přičemž loňská vítězka Krišťálového poháru Pomella (ž. Kocman) bude čelit převážně v zahraničí startující konkurenci na čele s Altusem (ž. Bartoš), Skins Rockem (ž. Faltejsek) či Tcheque Kingem (Vyhnálek).

I nedělní sváteční odpoledne v Chuchle Aréně Praha odstartuje ve 13:00, na programu je celkem osm dostihů a vedle Českého derby se uskuteční další dostihy první kategorie. Startovní listina 103. ročníku Českého derby (Gd-3, 3 l. hř. a kl., 2 400 metrů, 2 000 000 Kč) čítá patnáct jmen, přičemž největší pozornost bude upřena především na dosud neporaženého vítěze Velké jarní ceny Jardin Micheleta (ž. Florian), který jako jediný může usilovat o zisk klasické Trojkoruny. Reprezentanta stáje Cardboard, kterého připravuje Zdeněk Seménka, na start doprovodí stájový a tréninkový kolega Stormy Awakening (ž. Verner), naposledy druhý ve Velké červnové ceně. Největšími soupeři by teéto dvojici měli být vítěz Memoriálu Otakara Frankenbergera Breakmoment (ž. Lukášek), druhý z tohoto memoriálu L’Enfant Terrible (ž. Zatloukal), vítěz Velké červnové Charpentier (ž. Línek), druhá z Jarní ceny klisen Shining Sky (ž. Demo) a třetí z Velké červnové Magic Merlin (ž. Palík). Zapomínat by se nemělo ani na druhou Velké jarní ceny Abhu (ž. Sousa Ferreira) a v Lyonu naposled vítězného You Just Rocka (ž. Janáček). Nabitému rámcovému programu dominují tři jedničkové dostihy: 19. ročník Sprinterské ceny Galerie Cermak Eisenkraft (I. kat., 3+, 1 200 metrů, 150 000 Kč), ve které se vítěz slovenské Ceny Ministerstva Podohospodárstva Worth Choice (ž. Verner) utká především s účastníkem německé VJC Devil in Pinkem (ž. Laube), zajímavé bude sledovat počínání ve dvou startech zatím neporaženého Gallanticuse (ž. Liška). Po sprinterech se představí mílaři v jubilejním 20. ročníku Tattersalls Mile (I. kat., 3+, 1 600 metrů, 150 000 Kč) a i zde bude favoritem vítěz z bratislavského Turf – Gala a to Ignacius Reilly (ž. Foret), který však měl mít situaci jednodušší, neboť s většinou soupeřů si bez problému poradil ve Velké květnové a na čerstvého vítěze mostecké Ceny Jezdectví Caucasiana (ž. Florian) budu nejspíš míle v Praze příliš dlouhá. A konečně vytrvalci (bez loňského koně roku Gaspariniho, který se příští týden představí ve Varšavě) změří síly v 64. ročníku Zlatého poháru společnosti Tipsport (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč) a o vítězství by měli bojovat především druhý z Velké ceny Slovenska Rex of Thunder (ž. Demo) s vítězem mosteckého Memoriálu Vlastimila Smolíka Totally Gold (ž. Lukášek), otázkou je aktuální forma druhého z loňského Českého derby Stronger Together (ž. Zatloukal), terý se v únoru představil v Rijádu a od března nestartoval.