Pozvánka: Dostihový provoz přepíná do prázdninového módu

Zatímco minulý víkend byl z hlediska dostihového provozu v tuzemsku doslova nabitý událostmi, začátek července je přímým opakem a dostihové dění u nás přechází do prázdninového módu. V neděli hostí karlovarské závodiště letošní druhý dostihový den s vrcholem v podobě 20. ročníku dvojkové Lení ceny klisen a o volném svátečním dvojdnu, který připadá doprostřed příštího pracovního týdne se letošní druhý dostihový den uskuteční i na závodišti v Lysé nad Labem, kde si ve čtvrtek Memoriálem Evy Palyzové, připomeneme památku této populární jezdkyně a dobré duše tamního závodiště.

Nedělní dostihové odpoledne na závodišti v Karlových Varech Dvorech odstartuje ve 14:00 a připraven bude program sedmi rovinových dostihů. Vrcholem připraveného programu budou dva dostihy druhé kategorie. Prvním z nich bude jubilejní 20. ročník Lení ceny klisen, jež se letos uskuteční jako Cena Sokolovské uhelné (II. kat., 3+ kl., 2 000 metrů, 100 000 Kč) a ve které se představí osm klisen, přičemž o vítězství by měli bojovat především dvě starší klisny – předloňská vítězka slovenských Oaks Classa (Fialová), která letos do sezóny vstoupila jedničkovým v chuchelské Ceně Nory Jeane a druhá z loňských Oaks na Slovensku Whirl Wind Girl (ž. Verner), jež se také letos představí teprve podruhé, když do sezóny vstoupila třetím místem ve vytrvaleckém Memoriálu Vlastimila Smolíka. Druhým dvojkovým dostihem nedělního odpoledne v Karlových Varech bude handicap Cena Suas Comodities (II. kat., 3+, 1 600 metrů, 90 000 Kč), ve kterém bude o vítězství usilovat sedm koní, za důkaz vyrovnanosti tohoto dostihu kvalitní práce handicaperů můžeme považovat skutečnost, že zatímco bookmaker sázkové společnosti Tipsport preferuje svěřence Martiny Havelkové Procellarum (ž. Liška), mezi pěticí účastníků novinářské Tipovací hitparády na Tipařově palci tento tento kůň nenašel ani jednoho příznivce, když preferována je trojice Wakai Go (am. Luka), Epic Pass (ž. Verner) a Silver Trigger (am. Roman).

Itinerář svátečního čtvrtečního odpoledne na závodišti v Lysé nad Labem obsahuje devět položek -  sedm rovinových dostihů, jednu klasickou steeplechase a jednu cross country, přičemž celý program odstartuje ve 14:00. Hlavním dostihem bude cross country Memoriál Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje (stch cc I. kat., 5+, 4 600 metrů, 150 000 Kč), v němž se představí osm koní, tvořících poměrně nesourodou sestavu. Favoritem je svěřenec Pavla Tůmy Swinging Thomas (ž. Faltejsek), který v posledních pěti startech nepoznal hořkost porážky a v posledních osmi startech prohrál jen jednou. Nejvážnějšími soupeři by mu měli být Hanou Kabelkovou připravovaný Reggaeton (ž. Složil ml.), který má na svém kontě čistý hattrick z polské Wroclawi a v tuzemsku debutující svěřenec Josefa Váni mladšího Prince d’Orage (ž. Kratochvíl), jenž zatím startoval převážně v Itálii a ve Francii. Z rovinového programu stojí za pozornost především dva dostihy třetí kategorie – úvodní Cena společnosti Alfex (III. kat., 3+, 1 700 metrů, 45 000 Kč) s jedenácti účastníky mezi nimiž by největší šance měli mít Bunamboo (am. Roman), Sea the Night (žk. Zedková) či Salar Island (am. Luka). Druhým dostihem třetí kategorie bude Memoriál Jiřího a Milenky Špačkových (III. kat., 2 l., 1 000 metrů, 45 000 Kč), letos teprve třetí dostih pro dvouleté koně s šesti účastníky,  z nichž pět bude debutovat, zatímco Bodlákova Sonata Arctica (ž. Šafář) stihla být třetí v obou dosavadních dostizích pro dvouleté.