Swinging Thomas splnil roli favorita

Desetinovým favoritem 13. ročníku Memoriálu Evy Palyzové byl šestiletý ryzák Swinging Thomas a po útoku v cílové rovině svou úlohu splnil. O délku na druhém místě doběhl Prince D’Orage s Janem Kratochvílem, který tak svoji mimořádnou bilanci na středočeské dráze nevylepšil.

Swinging Thomas si připsal šesté vítězství v řadě. Loni se prosadil dvakrát v Bratislavě, jednou ve Slušovicích a v Mostě, letos se vítězně prezentoval v Partynicích. Ve své překážkové kariéře vyhrál devět z patnácti startů.

„Běhal po dlouhé době, a to se na něm projevilo,“ sdělil po doběhu spokojený trenér Pavel Tůma. „Už i minulé starty absolvoval na tvrdé půdě, tak jsem doufal, že si s tím poradí i tentokrát. Byl to přípravný dostih na Velkou wroclawskou na začátku září, i kdyby dnes nevyhrál, nic by se nestalo,“ doplnil trenér. Jeho trenérská překážková bilance letošního roku, stejně jako v letech předchozích, snese srovnání s největšími hvězdami západoevropských překážkových drah. Swinging Thomas připsal Tůmovi sedmý letošní tuzemský start a vybojoval třetí triumf.

Pavel Tůma se stal teprve pátým trenérem, jehož svěřenec vyhrál Memoriál Evy Palyzové kromě Josefa Váni staršího. Kromě něj se v Lysí nad Labem mohli radovat Přemek Kejzlar, Stanislav Popelka, František Holčák a Iwona Wroblewska. Žokej Jan Faltejsek se stal osmým vítězným jezdcem červencového vrcholu a potvrdil pozici nejlepšího tuzemského překážkového jezdce šampionátu. Na tuzemských drahách si připsal sedmou tuzemskou výhru, v jeho velmi bohaté kariéře se jedná o 565. vítězství.

Trojici nejlepších zavedl do cílové rovinky Prince D’Orage, ale Swinging Thomas měl více sil, zatímco třetí Reggaeton odpadal. Josef Váňa mladší spokojen nebyl. „Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, mrzí mi vždy, když nás někdo porazí, koně Jiřího Charváta nás v poslední době poráží poměrně často.“ Narážel především na prohry v jarních meranských vrcholech, kde kraloval Pavlem Tůmou připravovaný First of All. „Uvidíme, kde bude dále startovat. V Itálii je přestávka, proto jsme zkusili start v Lysé nad Labem. Uvidíme, jaké dostihy budou v Itálii na podzim,“ představil Váňa další plány pro osmiletého francouzského odchovance.

Trojici nejlepších doplnil vnuk Registany Reggaeton s Pavlem Složilem. Posledním dokončivším byl od startu aktivní Dulcar de Sivila, ale tomu po zrychlení nejlepších nezbyly síly a pouze dokončil. Dvojice Antalgique a Nick byla v průběhu dostihu zadržena.

Podle očekávání, neboť dráha v Lysé byla hodně pevná, se sešlo velmi pomalu, zrychlilo se až v závěrečné třetině dostihu. Pomalejšímu tempu odpovídá i výsledný čas 5:59,63, který je o více než dvacet vteřin pomalejší než rekord dostihu v podání Aenease.

Rovinový program nabídl dvě vítězství amatéru Matyáši Lukovi a domácímu trenérovi Tomáši Váňovi.