Slušovice: Suverénní Korvette a double ž. Havelkové a am. Romana

Dostihové závodiště ve Slušovicích v sobotu hostilo letošní třetí dostihový den, připraveno bylo celkem sedm dostihů (šest rovinových a jeden přes proutěné překážky) nižších kategorií, přičemž první na tvrdé, pardon pevné, dráze odstartoval již ve 13:00. Navzdory těmto okolnostem se v úvodním dostihu přes proutěné překážky, již podruhé zadrženě o daleko, prosadila svěřenka Luboše Urbánka Korvette (Čmiel), zatímco v následujících rovinových dostizích se dařilo především žokejce Martině Havelkové a amatéru Tomáši Romanovi, kteří vyhráli po dvou dostizích.

Program sobotního slušovického odpoledne otevřel jediný tuzemský překážkový dostih tohoto víkendu a zároveň jeden z dvojice nejlépe dotovaných dostihů odpoledne Cena města Slušovice (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 50 000 Kč), ve kterém ani ve svém druhém startu nad překážkami nenašla rovnocennou konkurenci svěřenka Luboše Urbánka Korvette, která v sedle s Adamem Čmielem zvítězila zadrženě o daleko před Eaglewings (Mach).

Druhý z dvojice nejlépe dotovaných dostihů celého odpoledne a zároveň nejlépe dotovaný rovinový dostih, sprinterská Cena společnosti Tomitronix (III. kat., 3+, 1 100 metrů, 50 000 Kč), následoval bezprostředně poté, představilo se v něm šest koní, mezi nimiž se těžko hledal jednoznačný favorit a z trumfu se nakonec radoval realizační tým okolo sedmileté ryzky Fable, která s Martinou Havelkovou v sedle poměrně jednoznačně o dvě a čtvrt délky porazila Lady Sophii (am. Roman), třetí se stejným odstupem finišoval Denihilonihil (am. Fabris). Žokejka Martina Havelková se hned prosadila i v následujícím handicapu Cena města Vizovice s podporou spolku Dostihy Slušovice, z. s. (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 20 000 Kč), když v sedle 65 a půl kilogramu nesoucí svěřenky Jana Demeleho Lorelly lehce o osm délek porazila Sun Rain (Sedláková) dobré duše brněnských dostihů Josefa Vymazala.

A právě trenéři nejúspěšnějších koní posledně zmiňovaného dostihu hráli důležitou roli v těch následujích. Jan Demele v roli sponzora Ceny stáje Jan Demele (IV. kat., 3+, 2 400 metrů, 30 000 Kč), která se stala kořistí Radkem Holčákem připravovaného Le Conqueranta vedeného půvabnou Sofií Kvízovou a Josef Vymazal v roli trenéra vítěze Ceny společnosti D Plast a. s. (III. kat., 3+ kl., 1 800 metrů, 45 000 Kč), kterou po boji s domácí Bohemia Rapsody (ž. Demo) o délku ovládla jeho Palomina (Sedláková).

Závěr odpoledne pak patřil talentovanému slovenskému amatérovi Tomášovi Romanovi – nejprve se v sedle Stratovaria trenéra Radima Bodláka prosadil v mílové Ceně společnosti Tipsport (III. kat., š+, 1 600 metrů, 45 000 Kč), když favorizovaný Calorific (Kvízová) musel být Dostihovou komisí diskvalifikován či přesněji prohlášen za nestartovavšího kvůli proražení startovní boxů, čímž získal neoprávněnou výhodu oproti ostatním koním. V závěrečné Ceně autoškoly Martinec (V. kat., 3+, 1 600 metrů, 20 000 Kč) pak vítězný double završil jistým triumfem s Alpenrose trenéra Hály o délku a čtvrt před Eternity (Kvízová).