Nákupy last minute se vyplatily, Ciotola a Gogoka vítězní!

Osmibodový program s pěticí dostihů nejvyšší kategorie nabídl sobotní dostihový den v Pardubicích. Dvě položky první kategorie byly rovinové, tři překážkové. Na rovinách se prosadili nedávné nákupy stáje Statek Blata Český ráj.

Ciotola navázala na Gogoku

Šťastná ruka a dobrý výběr manželů Dufkových, tak lze stručně charakterizovat letošní Westminster Cenu zimní královny na 1500 metrů. V sobotu 23. září zakoupili ryzku Ciotolu po vítězném startu na dráze ve francouzském La Croise Laroche. Prosadila se na distanci 1100 metrů lehce o pět délek. Zimní královna byla o čtyři sta metrů delší, ale nevadilo to. Španělský šampion Borja Fayos si s tímto prodloužením dokázal poradil a klisnu nasměřoval ke druhému životnímu triumfu.

Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková se nejprve vyjádřila k last minute nákupu. „Pan Dufek a paní Dufková chtěli tento dostih běžet a neměli žádnou kobylu. Na poslední chvíli jsme koupili tuto, jiné se mi nelíbili, tato vypadala docela dobře, tak jsme jí na poslední chvíli koupili,“ přiznala. Byla to šťastná ruka, neboť v pardubické cílové rovince uhájila půldélkový náskok před vítězkou z Bratislavy Aphelií Light s Martinem Laubem. „Ciotola neměla jít zepředu, ale nikdo nešel, tak to Borja Fajos vzal na sebe. Trochu jsem se obávala, jestli nepřijdou koně zezadu, ale tempo bylo akorát, síly vydržely do konce, ale její maximum bude tak 1400 metrů,“ potvrdila trenérka.

Ciotola i před ní Gogoka byli rychle na nohou a z toho těžili v dalším průběhu dostihu. Podle trenérky je rychlejší Gogoka, jehož projev je oproti klisně sprinterský. Ani Zimní královna nebyl žádný pomalý dostih, čas vítězné klisny je 1:30,81, což je na 1500 metrů velice kvalitní tempo.

Překvapilo také angažování Borji Fayose. „Tomáš Lukášek už odletěl do Kataru a musela jsem hledat další variantu. Oslovila jsem i Vaška Janáčka, ale ten byl v pondělí na rybách a nevěděl, pro koho se rozhodnout, tak jsem zavolala Borjovi Fayosovi, který když může, tak vždy přijede,“ vysvětlila Ingrid Janáčková Koplíková. V příštím roce by se měla vydat cestou určenou pro klisny, ale bude záležet, jak přezimuje. „Je dost malinká, bude si potřebovat trochu odfrknout a uvidíme, jak bude příští rok vypadat.“ 

Velmi aktivní v průběhu dostihu byla také Francis Gold, která nakonec bere třetí honorář před Quierou a Eskadrou Zero. Klisny na druhém až pátém místě absolvovaly druhý nebo třetí životní start, zatímco vítězka již sedmý. 

Gogoka zopakoval francouzský triumf

Po několika letech se vrátil na české dostihové dráhy dostih pro dvouleté a starší na sprinterské distanci. Mezi devítkou koní byl jediný junior, a to před více než dvěma týdny ve Francii zakoupený valach Gogoka. V sedle s Martinou Havelkovou využil nejnižšího startovního čísla a pelášil k cílovému mezníku. Nikdo ze starších a ostřílených koní se k němu moc nepřiblížil, a tak Gogoka po osmnácti dnech opět vyhrál. „Líbil se nám na závodišti, kde jsme běhali, tak jsme ho prodejce koupili s vidinou právě tohoto dostihu,“ vysvětlovala trenérka Ingrid Janáčková Koplíková.

Ani ostré pardubické oblouky francouzskému rodákovi nevadily a poradil s nimi s grácií. Není se čemu divit na dostihové dráze se představil letos již poosmé a popáté skončil mezi nejlepšími. „Běhal nedávno, tak jsme ho v práci jen šolíchali. Zaujalo nás, že vyběhl velmi dobrý čas, proto jsem mu věřila,“ doplnila trenérka. Velmi dobrý čas vyběhl Gogoka i v Pardubicích, kde se stopky zastavily na vynikajícím čase 1:04,44.

Druhým místem potvrdil velmi dobrou sprinterskou formu Gallanticus, který si zopakoval druhé místo z Velké Chuchle před dvěma týdny, ale tam absolvoval dostih o tři sta metrů delší. Třetí honorář si připsal tříletý Capitano ze stáje Lokotrans před dvojicí Shershab a Little Lord. Kromě Gallanticuse se prosadili koně s nižšími startovními čísly.

Klasika pro Strenkranze

Úvodním bodem slavnostního víkendu v Pardubicích Stříbrná trofej – Cena pivovarů Staropramen, klasická steeplechase na 4400 metrů. V roli top-favorita nastupoval devítiletý tmavý hnědák Sternkranz s Janem Kratochvílem. Průběh dostihu vzal Jan Kratochvíl do svých rukou a vyhrál stylem start-cíl. „Takto jsme to měli vymyšlený, když nikdo nejel, věděli jsme, že máme nejtřídovějšího koně v poli, proto jsme z toho potřebovali udělat dostih, nechtěli jsme to nechávat na posledních tisíc metrů, to by nás někdo mohl sežrat,“ vysvětloval spokojený žokej Jan Kratochvíl. Oslavovat mohl dvojnásobně, připsal si jubilejní 100. vítězství na českých drahách a rozšířil tak nepočetnou skupinu jezdců, které se tento výjimečný počin podařil.

Sternkranz většinou na francouzských drahách chodí ze zadních pozic a poté ukazuje drtivý finiš. V Pardubicích, v nepočetném poli byla potřebná změna a kůň si s ní poradil, jak prozradil Jan Kratochvíl. „Náročný to vůbec nebylo, přišlo mi to, že ho to zepředu i bavilo. Nemusel nikoho dohánět, cválal si svoje tempo a vždycky, když na něj někdo přišel, tak si popoběhnul.“ V cílové rovině se snažil útočit Dominique, ale marně v cíli byl Sternkranz o šest délek před ním.

Další program už má hvězda stáje Scuderia Aichner SRL nalinkovaný. „Pojede do Cagnes sur Mer, už je to za měsíc a půl, to je za chvíli. Je mu jedno, jestli bude startovat ve steeplechase nebo v proutěnkách. V Cagnes sur Mer to takový rozdíl není,“ doplnil trenér Josef Váňa mladší.

Mezi tříletými suverénně zvítězila Medulienka

České stáje měly ve Zlaté sponě tříletých na 3200 metrů jasnou převahu, poslaly do dostihy deset koní, ale nakonec se musely sklonit před slovenskou Medulienkou, kterou trenér Marián Štangel nasedlal pro francouzského hosta Benoita Claudica.

Od startu nasadila ostré tempo reprezentantka DS Pegas Komtesa, která si vybudovala mnohadélkový náskok, ale ten se na předposlední překážce vypařil jak pověstná pára nad hrncem. Pronásledovatele vedla Medulienka a cílová rovina se stala jejím sólem. „Když jsem viděl náskok Komtesy, už jsem si myslel, že náskok nestáhneme, ale oddychl jsem si, ukázala, že je to velká bojovnice,“ sděloval spokojený trenér Marián Štangel.

Medulienka se na skocích představila potřetí a dokázala zopakovat své pět týdnů staré pardubické vítězství. Tehdy vyhrála o necelých pět délek, tentokrát odstup od druhého Claudia zakulatila na šest. Ale i majitel Jan Červenka může být spokojen, neboť odstup na vítězku Claudio od minulého startu snížil. Na kativní Komtesu zbyl třetí honorář před Armontem a debutující hnědkou Cheverny.

Dionis si zopakoval bratislavský triumf

Křišťálový pohár města Pardubic na 3400 metrů přilákal nejlepší proutěnkáře a loňské vítězství si měla zopakovat v srpnu lehce vítězící Pomella. Šedivá je teorie a košatý strom života. Už loni Dionise zakoupila od Lokotransu stáj Jiřího Charváta, ale po zářijovém startu v Merani následovala téměř roční přestávka. Vrátil se až 9. září v Bratislavě v Proutěnkách šampionů, které vyhrál o více než tři délky. O čtyři týdny později si Sionis triumf zopakoval, když svým soupeřům nadělil minimálně sedm délek.

„Jestli byl dostih podle představ uvidím až později, bude záležet, aby kůň zůstal zdravý,“ má jasno trenér Pavel Tůma. Žokeje Jana Faltejska chystajícího se na Velkou pardubickou zaskočil Pavel Složil mladší. „O angažmá jsem se dozvěděl minulý týden, když Jan Faltejsek spadl v Meranu, nabídku jsem akceptoval,“ přiznal se Pavel Složil. „Věřil jsem ve velmi dobrý výsledek, protože Pavel Tůma má vždy velmi dobře připravené koně. Pomella byla rozběhnutá a byla ostrým soupeřem, ale v průběhu pak nebyl problém.“

Pomella skončila na druhém místě před velmi často startujícím Lord Dragonem, čtvrtý skončil Ange Pitou a tabuli doplnila Wonder Woman.