Santa Anita: První den Breeders' Cupu patřil dvouletým

V pátek v californské Santa Anitě odstartoval dvoudenní mítink Breeders‘ Cup, kterým vyvrcholí podzimní část americké dostihové sezóny. Mítinku, především jeho rovinových dostihů, se tradičně účastní i velký počet koní z Evropy a nejinak tomu bylo i letos. V rámci prvního dne se uskutečnilo pět dostihů spadajících do rámce Breeders‘ Cupu, všechny vyhrazené dvouletým koním – třikrát se radovali „domácí“, dva triumfy putují do Evropy.

Prvním z kvinteta pátečních dostihů Breeders‘ Cupu byl travnatý sprint BC Juvenile Turf Sprint (Gd-1, 2 l., 1 000 metrů, 1 000 000 $), ve kterém ze své rychlosti těžil favorizovaný svěřenec Michaela Applebyho Big Evs, jenž v sedle s Tomem Marquandem v závěru uhájil triumf o půl délky před vítězem ascotských Norfolk Stakes Valiant Force (W. Buick), další tři čtvrtiny délky ztrácel třetí Starlust, kterého Ralph Beckett nasedlal Frankie Dettorimu.

Následoval BC Juvenile Fillies (Gd-1, 2 l. kl., 1 700 metrů, 2 000 000 $) pro klisny na pískové dráze, v němž v poli dvanácti klisen diktovala tempo favorizovaná svěřenka Richarda Mandelly Tamara (M. Smith), avšak v cílové rovině se z podstatného dění vytratila, zatímco nejsilnější konovku předvedla Williamem Mottem připravovaná Just F I Y (J. Alvarado), která ve finiši o krk přetlačila Jody’s Pride (F. Prat), třetí místo v těsné doběhu s půl délkovou ztrátou obsadila Candied (L. Saez). 

Třetím v pořadí byl BC Juvenile Fillies Turf (Gd-1, 2 l. kl., 1 600 metrů, 1 000 000 $) pro klisny na trávě a stejně jako v předchozím dostihu se prosadila dcera plemeníka Justify a to Hard to Justify (F. Prat) připravovaná Chadem Brownem, která o půl délky porazila svěřenku Donnachy O’Briena Porta Fortuna (O. Murphy), o hlavu třetí finišovala sázková favoritka She Feels Pretty (J. Velazquez).

V BC Juvenile (Gd-1, 2 l. hř. a val., 1 700 metrů, 2 000 000 $) se prosadil svěřenec Todda Pletchera, avšak nikoli sázkový favorit Locked (J. Oritz), který skončil až třetí, když nestačil na tréninkového kolegu Fiercenesse (J. Velezquez), který zvítězil o více než šest délek před svěřencem Boba Bafferta Muth (J. Hernandez), zatímco favorit na třetím místě ztrácel dalších půl délky.

Co se nepovedlo Toddu Pletcherovi v minulém dostihu povedlo se Aidanu O’Brienovi v BC Juvenile Turf (Gd-1, 2l. hř. a val., 1 600 metrů, 1 000 000 $), když navzdory škrtu předběžného favorita, kterým byl vítěz ascotských Coventry Stakes River Tiber, jeho svěřenci obsadili první dvě místa – zvítězil druhý z francouzského zimního favorita Prix Jean de Lagardere Unquestionable startující v barvách Al Shaquab Racing, v jehož sedle Frankie Dettoriho nahradil škrtem favorita uvolněný Ryan Moore, když o jeden a půl délky porazil tréninkového kolegu Mountain Beara (D. McMonagle), který o hlavu předčil kanadského My Boy Prince (J. Rosario).