Santa Anita: O’Brienův rekordní zápis v BC Turf

V sobotu v kalifornským sluncem zalité Santa Anitě svým druhým dnem vyvrcholil letošní ročník Breeders' Cupu. Z hlediska evropských účastníků ptaří k nejvýznamnějším dostihům jeho programu vytrvalecký BC Turf, který se jak již jeho název napovídá, odehrává na travnatém povrchu a to na klasické distanci jedné a půl míle. A právě v tomto dostihu v sobotu došlo k historické události, když se irský trenér Aidan O’Brien poté co jeho svěřenec Auguste Rodin v sedle s Ryanem Moorem zvítězil, stal prvním trenérem ve čtyřicetileté historii Breeders‘ Cupu, který v některém z dostihů tohoto mítinku dokázal zvítězit sedmé.

Ačkoli na startu letošního ročníku BC Turf (Gd-1, 3+, 2 400 metrů, 4 000 000 $) byla řada skvělých koní jako Onesto (M. Guyon) – letos třetí v Oblouku, vítěz Champion Stakes King of Steel (L. Dettori) či vítěz ascotských Prince of Wales’s Stakes a Juddmonte International Mostahdaf (J. Crowley) Auguste Rodin skvěle takticky odjetý Ryanem Moorem nedal žádnému z nich šanci - při vytáčení do cílové roviny jeho jezdec zachoval chladnou hlavu, počkal si na volný prostor na bariéře a udeřil. V závěru pak o tři čtvrtiny délky odolal tlaku svěřence Todda Pletchera Up to the Mark (I. Ortiz jr.), třetí japonský Shahryar (C. Demuro) ztrácel další půl délky. King of Steel doběhl pátý o místo před Onestem a Mostahdaf, spolu s vítězem Oblouku Ace Impactem hodnocený jako druhý nejlepší kůň planety za Equinoxem, se nezmohl na více než osmé místo.

Auguste Rodin, potomek legendárního japonského Deep Impacta z Gr. 1 vítězky Rhododendron po Galileovi, dvouletou kampaň zakončil suverénním vítězstvím v Gr. 1 Futurity Trophy, avšak jako tříletý při svém prvním startu zklamal v pozici favorita až dvanáctým místem v 2 000 Guineas. Aidan O’Brien však předvedl své umění a v dalším startu po nádherném souboji s King of Steelem zvítězil v epsomském Derby, přičemž následně tento triumf potvrdil i vítězstvím v derby irském. Pak však přišel další výbuch a poslední místo v ascotských King George, nicméně i tentokrát ho jeho trenér dokázal vrátit zpět a v dalším startu zvítězil v leopardstownských Irish Champion Stakes. Jeho kariéra po triumfu v BC Turf čítá deset startů, sedm vítězství z toho pět na úrovni Gr.1. 

Aidan O’Brien po doběhu neskrýval spokojenost: "Bylo to neuvěřitelné. Ryan mu věřil a je vidět, jaké má tempo. Když se ale dostane dopředu, moc toho neudělá, což nás trochu znepokojovalo, ale je to super kůň.“ Dále doplnil: "Během týdne jsem nemohl uvěřit, jak klusá na „dirtu“, a ptal jsem se sám sebe, jestli jsme udělali dobře a jestli jsme neměli jet Classic." K budoucnosti Auguste Rodina O'Brien dodal: "Je pro chov velice důležitý. Spojuje to nejlepší ze dvou kontinentů a my máme velké štěstí, že ho máme. Mám radost za majitele, protože do něj tolik investovali. John Magnier kvůli tomu poslal do Japonska jednu z nejlepších klisen po Galileo, které jsme kdy měli." A právě John Magnier naznačil, že Auguste Rodin by mohl zůstat v tréninku i pro příští rok.  

O’Brien BC Turf poprvé vyhrál s High Chaparralem v roce 2002, o rok později tento kůň svůj triumf v současném doběhu obhájil, v roce 2011 zvítězil St. Nicholas Abbey v sedle s jeho synem Josephem, poté následovali Magician, Found a Highland Reel. Celkem má O’Brien po letošním ročníku na svém kontě osmnáct vítězů dostihů Breeders‘ Cupu, čímž se dotáhl na druhého v pořadí nejúspěšnějších trenérů Boba Bafferta, přičemž na vedoucího Wayna Lucase mu chybí dav triumfy.

Vítězný jezdec Ryan Moore, který má aktuálně na kontě čtrnáct vítězství v rámci dostihů Breeders‘ Cupu k průběhu dostihu řekl: "Odstartoval dobře, ale byl jsem trochu pod tlakem a při přejezdu hlavní dráhy to bylo chaotické. Koně byli všude kolem a na začátku neměl žádný rytmus, a já jsem ho chtěl jen dostat do rytmu. To se mi nepodařilo a byl jsem více vzadu, než by bylo ideální, takže jsem si říkal, že musím udělat něco trochu jiného, protože bude těžké je objet, ale našli jsme volný prostor a krásně jsme to podběhli. Dostal se rychle dopředu a pak čekal, jako vždycky. Je to neuvěřitelný kůň a vždycky jsme si o něm mysleli své. Má výjimečný rodokmen a mysleli jsme si, že je to pro něj ideální dostih. Je to statečný kůň, který jako dvouletý vyhrál skupinu 1, Derby, Irish Derby, Irish Champion Stakes a bylo to těžké pole, ale Aidan ho měl v neuvěřitelné formě. Byla radost na něm jezdit a užíval jsem si každou minutu."