Druhé vítězství Shahbandara na Riviéře, dva úspěchy v Trevisu

Čtyřletý Shahbandar, vítěz zářijového Millionu ve Velké Chuchli, je na závodišti v Cagnes sur Mer ve skvělé formě. Sedmý únorový den vyhrál dostih Quinté na 1500 metrů a v neděli 25. února vyhrál na stejné distanci dostih classe 2, když měl v sedle opět Theo Bachelota.

Vítězství se nerodilo lehce, ale v posledních metrech Shahbandar vedoucí Cambronneho o půl délky udolal. V 11. životním startu se počtvrté prosadil. Loni svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové startoval na Azurovém pobřeží čtyřikrát a nejlepším výsledkem bylo druhé místo. Letos je stoprocentní. Nedělním vítězstvím vydělal 13 tisíc euro a po dvou startech je bezmála korunovým milionářem. Trenérka si připsala již šestý letošní úspěch na jihu Francie. Loni byla o čárku úspěšnější, ale ještě zítra se představí sedm jejích svěřenců v Cagnes sur Mer.

Vítězství Shabandara bylo jubilejním 500. rovinovým úspěchem českých barev v zahraničí (mimo Slovensko) od roku 1993. Na první stovku jsme čekali od ledna 1993 až do října 2008, tedy bezmála 16 let, druhou čeští vyslanci zvládli za 6 let, třetí za necelé čtyři roky, čtvrtou stovku se podařilo završit za tři roky a necelé tři měsíce, a na tu poslední jsme napočítali za 2 roky, 2 měsíce a 9 dní.

Italská překážková sezona pokračovala v neděli odpoledne dvojicí dostihů na dráze v Trevisu. Na start krosu 3500 metrů se jich postavilo šest koní. Velká část dostihu se odehrávala pod taktovkou Lucechericamy, ale tomu se stal osudný dvojskok, a tak se dostih stal záležitostí svěřenců otce a syna Váňových. Ve finiši měl více sil ostřílený desetiletý Fly Filo Fly v sedle s Terezou Podráskou. Fly Filo Fly si připsal sedmé překážkové vítězství ze 45 startů. Po více než osmi měsících opět vyhrál s nadějnou jezdkyní, proto kterou je to teprve třetí čárka kariéry. Šestiletý Vino Supremo s Oleksandrem Ryzhakem, svěřenec Josefa Váni mladšího, zatím velkých výsledků nedosáhl, druhé místo je jeho kariérním maximem. Za vítězem zaostal o necelé dvě délky.

Druhým bodem programu byla steeplechase na 3500 metrů s kvartetem koní, ve které splnil roli favorita desetiletý Piton des Neiges. V sedle s Josefem Bartošem se prosadil stylem start-cíl, když v závěru musel odrážet pokusy Jasmin Bedeho s Janem Faltejskem. Piton des Neiges vyhrál poprvé od července 2022, absolvoval 46. překážkové vystoupení a posedmé vyhrál. Josef Bartoš si připsal již 11. letošní vítězství, desáté na italských drahách.

V Trevisu se budou běhat překážkové dostihy až do 6. dubna. Do té doby jsou na programu čtyři dostihové dny s devítkou klání.