Royal Ascot - den první: Ponntosova zkouška ohněm

Prvním dnem v úterý odstartuje nejprestižnější dostihový míting světa – pětidenní Royal Ascot, který je letos ještě zajímavější tím, že se na něm potřetí v historii objeví kůň v českém tréninku. Zatímco Darsalam a Nagano Gold byli vytrvalci mířící do dostihů v dalším průběhu mítinku (Gold Cup, respektive Hardwicke Stakes), reprezentantant stáje Evy Nieslaníkové Ponntos je sprinterem, který má svůj cíl hned v úvodní den, kdy jsou na programu kilometrové King‘s Stand Stakes.

Mítink Royal Ascot sestává z pěti dní, přičemž během každého se uskuteční sedm dostihů, tzn. celkem 35 dostihů, z nichž 22 má statut Group nebo Listed a hned 8 má nejvyšší možný statut Group 1. V letošním roce se v rámci mítinku Royal Ascot poběží o rekordní sumu dotací – dosavadní rekord z roku 2019 byl 7 330 000 Ł byl navýšen o 18% na 8 652 500 Ł. Více než dva miliony liber z této sumy připadají na úvodní den, kdy jsou na programu hned tři Gr. 1 dostihy. 

Chronologicky prvním z nich bude ten nejbohatší, šesti sty tisíci liber dotované Queen Anne Stakes (Gr. 1, 4+, 1 609 metrů, 600 000 Ł), který program celého mítinku otevře. V poli sedmi koní je jasným favoritem v sedmi dosavadních životních startech neporažený Baaeed (J. Crowley), souboj o druhé místo by měli svést godolphinský Real Word (D. Tuphorpe) a coolmorský Order of Australia (R. Moore).

Druhou úterní grupou 1 již budou v tuzemsku ostře sledované King’s Stand Stakes (Gr.1, 3+, 1 006 metrů, 500 000 Ł), ve kterých se mezi osmnácti startujícími představí i český sprinter roku Ponntos (ž. Lukášek). Favorité tohoto dostihu přijíždějí ze zámoří – australský Nature Strip (J. McDonald) a americký vítěz BC Turf Sprint Golden Pal (I. Ortiz jr.), z „domácích“ koní by nejšancovější měli být druhý z haydockých Temple Stakes Twilight Calls (R. Moore) a třetí z dubajského Al Quoz Sprint Man of Promise (W. Buick) poprvé směřovaný na distanci pěti furlongů. 

Třetím z dostihů s nejvyšším statutem budou tříletým hřebcům určené St. James’s Palace Stakes (Gr. 1, 3 l. hř., 1 603 metrů, 500 000 Ł), se třinácti jmény na startovní listině. V tomto dostihu bude největší pozornost upřena především na vítěze klasických 2 000 Guineas Coroebuse (W. Buick), jemuž největším soupeřem mohli být progresivní My Prospero (T. Marquand) či vítěz německé analogie 2 000 Guineas Maljoom (C. Fallon).