Royal Ascot: Ponntos mezi hvězdami nezazářil

V rámci prvního dne mítinku Royal Ascot byly oči českých turfmanů upřeny především k sprinterským King Stand’s Stakes, ve kterých se jako třetí kůň v českém tréninku představil svěřenec Miroslava Nieslanika Ponntos, avšak šestý z loňské edice Prix l’Abbaye de Longchamp v sedle s Tomášem Lukáškem tentokrát na hvězdnou konkurenci nestačil a doběhl na třináctém místě z šestnácti dokončivších. Nutno však podotknout, že mezi třemi poraženými byli dva Gr.1 vítězové – patnáctá totiž skončila loňská vítězka Nunthorpe Stakes, jednoho z vrcholů Ebor mítinku v Yorku, Winter Power (D. Allan), tu paradoxně Ponntos porazil i v „l’Abbaye“, takže s ní má pozitivní bilanci 2:0 a na posledním šestnáctém místě skončil sázkový favorit Golden Pal (I. Ortiz, jr.), loňský vítěz Breeders‘ Cup Turf Sprint a v letošním roce třetí nejlépe hodnocený sprinter. V dostihu suverénně dominoval australský Nature Strip (J. MacDonald), nejlépe hodnocený sprinter a jeden ze tří nejlépe hodnocených koní letošního roku, který v závěru od svých soupeřů odešel a zvítězil s náskokem čtyř a půl délky, čímž navázal na fenomenální Black Caviar a po deseti letech přidal další australský triumf na mítinku Royal Ascot.

Zatímco úvod King’s Stand Stakes (Gr.1, 3+, 1 006 metrů, 500 000 Ł) vyšel zcela dle představ Ponntosova realizačního týmu, to samé se nedalo říct o několika dalších koních – Mondammej obmítl vstoupit do startovacích boxů, Khaadem do nich sice vstoupil, ale těsně před startem si sedl na zadek, čímž se zbavil svého jezdce J. Spencera a do dostihu se vydal bez něj a jezdce favorizovaného Golden Pala specifika startovní procedury v Británii vykolejila natolik, že v momentu startu namísto pokynu startéra sledoval Mondammeje za boxy, díky čemuž málem spadl. Golden Pal odstartoval na své poměry velice pomalu, jeho jezdec, mimochodem vítěz sobotních Belmont Stakes s Mo Donegalem, pak předvedl další takřka školáckou chybu, když se se svým koněm snažil ztrátu rychle dohnat, osm set metrů před cílem již byl v plném tempu a po dalších čtyřech stech metrů zhasl a začal se propadat. To Ponntos po bezchybném startu vystřelil do čela jako raketa a diktoval svižné tempo. Na čele vydržel zhruba až do poloviny dostihu, kdy ho předstihl Jamesem MacDonaldem stále ještě držený Nature Strip, který se poté co ho jeho jezdec začal pobízet, začal soupeřům vzdalovat. Jediným koněm, který mu v tento okamžik dokázal sekundovat byl Khadeem, k velké úlevě Jamese MacDonalda bez svého jezdce. Nature Strip nakonec zvítězil o čtyři a půl délky před druhým z haydockých Temple Stakes Twiligh Calls (R. Moore), který o hlavu předčil outsidera Aclam Express (R. Scott), který se stal nejlépe umístěným koněm s kurzem 200:1 v rámci Royal Ascotu od roku 1988, kdy Racing Post začal tuto statistiku sledovat. Ponntos, který tentokrát nedokázal na pobídky jezdce zareagovat tak jako v Paříži, se v závěru startovním polem postupně propadal až na konečné třinácté místo. Není vyloučeno, že Nature Strip se v Ascotu představí ještě jednou a pokusí se napodobit svého krajana Choisira – pokud s ním bude realizační tým spokojen je možné, že se po boku tréninkového kolegy Home Affairs postaví na start sobotních Platinum Jubille Stakes.

 

King’s Stand Stakes však nebyly jediným vrcholem úvodního dne Royal Ascotu. Z našeho pohledu nejzajímavější sprint doplňovaly dva mílové dostihy nejvyšší kategorie a oba nabídly velice zajímavou podívanou. V Queen Anne Stakes (Gr. 1, 4+, 1 609 metrů, 600 000 Ł) pro starší mílaře na rovné trati svoji pozici aktuálně nejlépe hodnoceného koně světa potvrdil svěřenec Williama Haggase Baaeed (J. Crowley), který bez většího úsilí „jen“ o jeden a tři čtvrtiny délky porazil godolphinského Real Worda (D. Tudhope), třetí místo s odstupem čtyř délek při sezónní premiéře obsadil coolmorský Order of Australia (R. Moore). „Jednodušší už to nebude.“ okomentoval průběh dostihu vítězný jezdec Jim Crowley. Baaeed si i v osmém startu udržel neporazitelnost a jeho realizační tým přemýšlí o dalších startech, jednodušší se jeví zůstat na mílové distanci, ale pravděpodobnější je, že se v druhé polovině sezóny vydá i delší distanci – po goodwoodských Sussex Stakes by se tak v koncem srpna v Yorku mohl postavit na start dvoukilometrových Juddmonte International.

Úplně opačnou zápletku nabídly St James’s Palace Stakes  (Gr. 1, 3 l. hř., 1 603 metrů, 500 000 Ł) pro tříleté hřebce na tzv. Old Mile, v jejichž dramatické koncovce o triumf bojovalo pět koní, kteří se vměstnali do rozdílu půl délky. Nakonec byl nejšťastnější vítěz 2 000 Guineas Charlie Applebym připravovaný Coroebus (W. Buick), který v cílové rovině dlouho hledal volný prostor, aby o hlavu porazil Lusaila (P. Dobbs), o krátkou hlavu třetí skončil neustále se zlepšující My Prospero (T. Marquand), krk ztrácel čtvrtý Maljoom (C. Fallon), vítěz německých 2 000 Guineas, který také dlouho hledal volný prostor a ve finále měl nejvyšší aktuální rychlost a o další krk pátý finišoval Mighty Ulysses (L. Dettori). Vítězův trenér jako další start uvedl Sussex Stakes a potenciální střet s Baaeedem, přičemž podotknul: „Nezapomínejte, že Coroebus absolvoval teprve pátý start v životě a průběh dostihu zdaleka neměl ideální.

Druhý den mítinku Royal Ascot má svůj vrchol ve dvoukilometrových Prince of Wales’s Stakes (Gr. 1, 4+, 2 004 metrů, 1 000 000 Ł), ve kterých se představí pouze pět koní, mezi nimiž je favoritem působivý vítěz sandownských Gr. 3 Brigadier Gerard Stakes Bay Bridge (R. Moore), jemuž by největšími soupeři měli být loňský japonský derby vítěz a vítěz březnové Gr. 1 Dubai Sheema Classic Shahryar (C. Demuro) a vítěz březnového Dubai Turf Lord North (L. Dettori).