Holčák: Nasměruje se Dajuka na Velkou?

Trenér Radek Holčák ve Velkých Karlovicích letos už k Velké pardubické nevzhlíží s veteránem Hegnusem, který předloni příznivce potěšil triumfem v tomto dostihu. Místo něj nyní do kvalifikačního Svobodova memoriálu nastupuje s Dajukou. Ostřílená překážkářka je mezi koňmi usilujícími o Velkou  nováčkem, její trenér však věří,  že svou roli zvládne.

„Dajuka jde do dostihu v cajku, jednoduché to ale určitě mít nebude. Dostihy sice nejsou zvlášť početně obsazené, ale kvalita tam vysoko převyšuje jejich kvantitu,“ konstatuje Radek Holčák. „Jsem přesvědčený, že nás čekají pěkné dostihy,  pro nás je to tak trochu otázka s distancí,“ dodává s tím, že samotná  vzdálenost jeho svěřenkyni určitě problém dělat nebude, není si ale jistý, jak se jí povede dostih zvládnout takticky..

„Prioritou pro nás bude se kvalifikovat, a jestli to vyjde a ona bude po dostihu v pořádku, bude její prioritou start ve Velké.  To je ale samozřejmě teď především přání, bude záležet ještě na řadě dalších faktorů. Rádi bychom ale směrem k Velké s Dajukou pracovali,“ dodává Radek Holčák na konto klisny, kterou povede Lukáš Matuský. A samotné vyhlídky v zítřejším testu? „Jsou tam proti ní koně, kteří ten kurz znají nazpaměť a mají velké zkušenosti, Jak se s nimi srovná, to je pro nás teď ještě otázka…“

O víkendu se Holčák nyní může soustředit do Pardubic,  i když je tradičním účastníkem meranských dostihů, letos se do Itálie zatím nevydal a chybí i na vrcholu první poloviny sezóny. „Zatím nemám hotové koně, s kterými bychom tam jezdili. Aby se při dnešních cenách cesta vyplatila, musíte mít koně schopné konkurovat v italských grupách. Nám jedna skupina takových koní už odešla, a doma sice mám asi pět nebo šest dalších, kteří je mlhou nahradit, ty si ale chceme napřed doma otestovat.  Do Merana s nimi pojedeme, až budou takzvaně hotoví,“ vysvětluje trenér, který může už dnes také zvažovat vyhlídky v Českém derby.

Do něj má ve hře hrdinu Velké červnové Agadir Golda i vítěze Frankerbergerova memoriálu  Well Prepared. „Myslím, že už se ukázalo, že pro derby máme k dispozici letos kvalitní koně, oba jsou v pořádku a na derby se určitě můžeme těšit. Ohledně jejich obsazení jsme situaci probírali s majiteli i s jezdci, a Jaromír Šafář jako jednička v mé stáji pojede Well Prepared, zatímco Agadir Golda povede Jan Verner, který s ním vyhrál Velkou červnovou,“ líčí Holčák.

Pro derby, ale nejenom pro ně, si samozřejmě přeje potřebné štěstí,  pokud ale jde o tréninkovou práci je přesvědčen, že ve Velkých Karlovicích vyšli štěstí naproti…