Martin Laube: Shabana nechá na dráze vše

Patří k nejužší jezdecké špičce už několik let. Začínal u Josefa a Pavly Váňových, aby pak vystřídal řadu různých angažmá, včetně zahraničních. Právě z Německa, i přestože se mu tam dařilo, zamířil v půlce loňského roku do Újezdu u Boskovic, kde mu trenér Luboš Urbánek a majitel Karel Jalový nabídli pozici stájové jedničky. Stájové jedničky ambiciózní stáje Lokotrans, která do nedělního Českého Derby vyšle hned tři své zástupce – hřebce Darling In Pink a Ashata a také bělku Shabanu.

V neděli jste vyhrál s ryzákem Hello Hola Hay Švýcarské derby. Jak se rodilo vítězství, pro mnohé lehce překvapivé?

I pro nás to bylo trochu překvapení, samozřejmě příjemné. Poslední měsíce, kdy jsem Hello Hola Haye jezdil v práci, jsem viděl, že dělá velké pokroky. Konkurenci v derby jsem si zjišťoval až na poslední chvíli, abych věděl, do čeho vlastně jdeme. Upřímně? Věděl jsem, že je tam velmi dobrý kůň od Petera Schiergena, ale že i ostatní koně jsou hodně slušní, jsem netušil. Někteří běhali listed dostihy, jiní uspěli ve Francii. I přestože v poli nebylo moc koní, konkurence byla velká.

Jak se pro vás vyvíjel samotný dostih?

Před dostihem jsem volal trenérovi, že se obávám, aby to nebylo pomalé, a že když bude potřeba, vezmu to na sebe.  Naštěstí tempo bylo poctivé, a tak jsem se pověsil za Václava Janáčka, který měl velmi dobrého koně a na zdejší dráze už leccos vyhrál. Vyvážel jsem se za ním až do cílové roviny, kde mě překvapilo, když jeho kůň začal odpadat. Naproti tomu náš Hello Hola Hay zařadil šestku a dal ten svůj finiš.

Jako stájová jednička jste si pro České Derby zvolil Shabanu. Proč padla volba právě na ni?

Všichni naši jsou moc dobří, kvalitně připravení, ale já věřím Shabaně. Je to malá nenápadná kobylka, která možná nevypadá na první pohled tak dobře jako naši hřebci, ale vím, že na dráze, když půjde do tuhého, nechá vše. Nikdy nebyla horší než třetí a nikdy nebyla víc jak dvě délky od vítěze. Ano, dříve doplácena na začátečnické chyby, bála se jít do koní, ale vždycky šla naplno, má klasu, srdce. Myslím, že i přes svůj nenápadný vzhled může být právě tím prvním běloušem, který vyhraje České Derby a ještě k tomu jako klisna.

Podle aktuální předpovědi to vypadá v neděli na pořádný „pařák“. Bude pevnější půda a tropické teploty vašim koním vyhovovat? Nebo mají raději chladno a měkko pod nohama?

Půda a počasí budou pro všechny stejné. Já si přeju především, aby to byl dostih bez kolizí a něco se tam nesemlelo. Pěkně v poctivém tempu, a aby vyhrál, pokud možno, ten nejlepší.

Do Derby byli v posledním možném termínu dohlášeni čtyři koně. Jsou to ti, které si budete v dostihu hlídat?

Hlídat si nikoho nebudeme, pojedeme na sebe. Ariola, který byl na poslední chvíli zakoupen a dohlášen, jsem obsedal a učil jsem ho první dostihové krůčky. Vím, že je to moc dobrý kůň, kvalitní, mašina. Nicméně si říkám, kdo prodá zdravého koně uprostřed sezóny… Pokud je ale v pořádku, měl by i podle hodnocení handicapera vyhrát. Francouze pořízené manželi Dufkovými jsem ještě nestudoval, ale nesporně zajímavého tříletého mají Vocáskovi, kteří umí dobře připravit koně na vrchol. V neděli se ukáže, proti komu jsme na jaře běhali a jak kvalitní byly předzkoušky. Ty české se mi upřímně moc nezamlouvaly, a tak možná kvalitnější byly letos slovenské, ty se jely v poctivém tempu a v konci přicházeli vytrvalci. Každopádně já věřím našim koním, které jsme si vypiplali.

S jakým výsledkem budete po nedělním vrcholu spokojeni?

Všichni budeme rádi, až to bude za námi. Posledních pár dnů před derby se totiž každý bojí, aby se něco nestalo. Když budeme sedmí, osmí, devátí, budu zklamaný. Rádi bychom byli blízko špice, čistě teoreticky nebude překvapením, když budeme se všemi na tabuli.  Kéž by… Pan Jalový má velkou firmu, do koní toho hodně investoval a i my, ostatně jako všichni, bychom rádi vyhráli.