Török: Queen of Beaufay je klisna, která boří bariéry

 Sté druhé české derby skončilo v Praze velkými emocemi. Zatímco na pódiu stáli majitel vítězné Queen of Beaufay Jiří Trávníček,  její trenér Dalibor Török a žokej Petr Foret s vytouženými poháry, o tři sta metrů dál v cílové rovině křísila skupina dalších druhou reprezentantku stejných barev v derby Zaracampu, která po vypětí v nedělním nesnesitelném vedru bojovala s dehydratací. Nakonec šlo ale i v jejím případě o souboj s dobrým koncem a oslavy mohly propuknout naplno…

Vítězka mostecké Jarní ceny klisen přinesla bílým barvám hned dvojí úspěch. Po parádně načasovaném finiši si doběhla pro vítězství a kromě prvního derby bílých barev v tomto dostihu  zajistila svému majiteli i triumf chovatelský. Jiří Trávníček, který si klisnu ve Francii odchoval,  tak po Velké pardubické a dalších klasických dostizích konečně vychutnal triumf,  který ve výčtu úspěchů  jeho stáje chyběl.

„Samozřejmě, tento úspěch je něco, proč koně děláte. Vyhrát derby s klisnou je ohromně cenné, a vyhrát ho  s klisnou z našeho chovu, to ten úspěch samozřejmě ještě umocní,“ prohlásil majitel, jehož barvy proslavily především úspěchy Orphee des Blins se Velké pardubické.

Queen of Beaufay na sebe sice upoutala už triumfem v Jarní ceně klisen, jestli ale na triumf v derby naváže v příštím roce nějakými dalšími počiny na dráze, to není vůbec jasné. „Předně si teď musíme užít to, co jsme dosáhli,“ komentoval trenér Dalibor Török poté, co se ujistil, že i Zaracampa  (mimochodem v derby pátá…) je nakonec mimo nebezpečí. „Vyhlášení jsme si samozřejmě moc neužili. Byly to hodně vypjaté emoce, napřed obrovská radost z vítězství v derby, pak krátce poté strach a obavy, když naše klisna bojovala o život.  Teď ale přišla úleva a my si konečně budeme moci užít, co se povedlo dosáhnout. Jako žokeji se mi nic takového nepovedlo, o to je vítězství v derby nyní radostnější.“

Török  přiznal, že jeho svěřenkyně absolvovala zatím nejtěžší dostih kariéry, v konkurenci hřebců jej ale zvládla výtečně. „Je to klisna, která už předtím bořila bariéry,“ připomíná skutečnost, že Queen of Beaufay vyhrála Jarní cenu klisen po Deylově memoriálu, což se obvykle neděje. Nyní ovšem přidala ještě daleko cennější triumf. „Určitě si splnila maximum pro to, aby dostala odpovídající šance v hřebčíně,“ myslí si Dalibor Török.  Samozřejmě, že její impozantní bilance vybízí i k úvahám o dalších potenciálních startech v dostizích.  Trenér ale konkrétní vyhlídky aktuálně nestanovuje. „Nyní je čas na to, abychom si oddechli a užili si, co jsme dosáhli. Další plány budeme probírat později. Jestli s ní pojedeme do Francie, nebo jestli ji čeká něco jiného, to se ještě uvidí,“ doplňuje trenér vítězky Českého derby.