Goodwood: Klisnám vládne Nashwa

Teprve třetí den „slavného“ goodwoodského mítinku přinesl triumf tříletého ročníku ve srovnávacím Gr. 1 vrcholu, když se v klisnám vyhrazených Nassau Stakes prosadila třetí z epsomských Oaks a vítězka francouzské analogie Prix de Diane Nashwa v sedle se svojí stálou jezdkyní Hollie Doyle. Zatímco její přemožitelky z Epsomu v posledních startech podaly matné výkony – vítězná Tuesday zklamala čtvrtým místem v Irském derby, více než deset délek za vítězným Westoverem, který navíc minulý týden jako favorit skončil až pátý v komparačních King George osmnáct délek za vítězným Pyledriverem  a v Epsomu druhá Emily Upjon v King George nehrála podstatnější roli a skončila poslední šestá, dalších sedm délek za Westoverem. 

V letošní edici Qatar Nassau Stakes (Gr.1, 3+ klisny, 1 991 metrů, 600 000 Ł), dostihu, jehož inaugurační ročník se uskutečnil již v roce 1840, se představilo osm klisen. Po startu se na čele objevila coolmorská Concert Hall (R. Moore), ale rychle ji vystřídala dvojice Dreamloper (K. Shoemark) a Fonteyn (K. Ryan), zatímco favorizovaná Naswa (H. Doyle) se pohybovala na konci pole. Tato dvojice přivedla pole startujících klisen do cílové roviny, kde se roztáhlo do šířky. Z konce pole pozvolna akcelerující Nashwa se postupně blížila k čelu, do kterého přešla zhruba dvě stě metrů před cílem a pak již je kontrolovala situaci. Trenérem Johnem Gosdenem naordinovaná změna taktiky slavila úspěch a Frankelova dcera Nashwa, kterou odchoval její majitel Imad Al Sagar (což je například spolumajitel vítěze Derby Authorized), zvítězila o jeden a tři čtvrtiny délky před 40:1 nabízenou outsiderkou Aristiou (S. Levey), třetí půl délky za finišovala Lilac Road (T. Marquand), jeden a čtvrt délky za ní dokončila Fonteyn, když o tři čtvrtiny délky přetlačila Dreamloper.

Nashwa by ve zbytku sezóny měla zůstat na distanci dvou kilometrů a jejími cíly by měly být Prix de l’Opera a Breeders‘ Cup Filly & Mare Turf, s tím, že na dráze s největší pravděpodobností zůstane i v příštím roce. Na otázku, zda se neobává, že tříleté klisny na střední vzdálenosti nebudou tak dobré, jak se na jaře zdálo, Gosden, který Nassau Stakes vyhrál popáté, odpověděl: "Nevím, jestli se mi to líbí, ale Emily Upjohn v King George tahala jako vlak a Tuesday v Irském derby nevypadala dobře. Myslím, že jsou lepší, než ukazují, a tahle klisna toho od Oaks moc nezkazila, že?"