Goodwood: Ponntos na tabuli v Gr. 2 King George Stakes

Čtvrtý den mítinku „Glorious“ Goodwood nemá vrchol v podobě dostihu Group 1, nejvýznamnějším  dostihem jsou sprinterské King George Qatar Stakes , jež má status „jen“ Gr. 2. Z pohledu tuzemských turfmanů to ale vůbec nevadilo, protože na startu byl i český zástupce a to Miroslavem Nieslanikem připravovaný Ponntos, který po nepříliš úspěšném startu v King‘s Stand Stakes v rámci Royal Ascotu zamířil o stupínek níž a do jeho sedla se opět vyhoupla superstar Frankie Dettori. Ponntos tentokrát nezklamal a finišoval necelé dvě délky od vítězného Khaadema, jehož k triumfu dovedl Ryan Moore.

Do letošního ročníku King George Stakes (Gr. 2, 3+, 1 006 metrů, 300 000 Ł) odstartovalo jedenáct koní, mezi nimiž byl nejrychleji na nohou čtyřletý Ponntos (L. Dettori), který diktoval tempo dostihu až k mezníku označujícímu 1 furlong, tj. 200 metrů do cíle, kde ho předstihl pozdější vítěz Khaadem (R. Moore). Khaadem nakonec odolal tlaku favorizovaného Raasela (J. Doyle) a o krk ho porazil, koním z druhé vlny dlouho odolával i Ponntos, avšak zhruba padesát metrů před cílem mu došly síly a předčili ho ještě koně útočící z druhé vlny -  s odstupem tří čtvrtin délky nakonec třetí finišoval jeden z největších outsiderů Caturra (T. Marquand), krátkou hlavu za ním cílem proběhl godolphinský Lazuli (W. Buick) a půl délky za ním (tj. jeden a tři čtvrtiny délky od vítěze) finišoval Ponntos.

Trenérem vítězného Khaadema je Charlie Hills, pro kterého to bylo páté vítěztsví v tomto dostihu, když předcházející čtyři získal s fenomenálním Battaashem, který loni ukončil kariéru. Khaadem měl stejně jako Ponntos při Royal Ascotu startovat v King’s Stans Stakes, ale svého jezdce nechal v boxech a byl tím koněm, který bez jezdce proháněl působivého australského vítěze Natur Stripa. Dalšími cíli Khadeema v letošní sezóně budou Nunthorpe Stakes v Yorku a poté Prix l’Abbaye v Longchamp, kde by se měl opět potkat i s Ponntosem.