Karlovy Vary: Královnou dne evropské šlechty Vendula Korečková

Letní karlovarská šnůra (v červenci a srpnu toto závodiště hostí 5 dostihových dní, což představuje plných 50% dostihových dní, které se v tomto období v ČR uskuteční) v sobotu pokračovala dalším, tentokráte poněkud netradičním dílem – Dostihovým dnem evropské šlechty, který začínal brzy dopoledne a program standardních dostihů doplňovaly extravagantní prvky v podobě dostihu šlechticů na dřevěných koních anebo přehlídka klobouků. Hlavním dostihem byl dvojkový handicap Pohár Adeline Marx Haute Couture, v jehož závěru se jistě prosadil nízko zatížený Culihrach v sedle se svojí trenérkou Martinou Havelkovou.

Hlavním dostihem po dvouleté pauze zaviněné Covidem se na karlovarské závodiště navrátivšího Dne evropské šlechty, byl díky posunu termínu (tradičně se tento dostihový den odehrává poslední dubnovou sobotu a jeho vrcholem je dvojková cena pro tříleté na distanci dvou kilometrů, jeden z prvních trialů na České derby) byl dvojkový handicap Pohár Adeline Marx Haute Couture (II. kat., 3+, 2 400 metrů, 90 000 Kč) otevřený i starším koním. V poli osmi koní se podle očekávání diktování tempa ujal svěřenec Dušana Andrése Vévoda vedený jeho ženou Jiřinou, avšak v závěru využil nejnižší nesené hmotnosti pětiletý Culihrach (ž. Havelková) a Vévodu porazil o dvě a čtvrt délky, třetí místo se ztrátou dalších dvou délek obsadil jedenáctý z českého i slovenského derby Charmbruck (ž. Foret).

Nejúspěšnější jezdkyní tohoto dostihového dne byla žokejka Vendula Korečková, která si upevnila vedení ve vyrovnaném šampionátu rovinových jezdců Lázně Poděbrady Cup 2022, když zvítězila se dvěma reprezentanty stáje 3 hearts připravovanými v šampionské centrále rodiny Vocáskových – nejprve v Ceně Sophie a Alexandera Schaffonových (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 60 000 Kč) s Dragon Arrowem po boji o krk předčila favorizovanou Archid (ž. Verner) a poté s Dabingem lehce o čtyři a půl délky před Crosscheckem (Mášová) opanovala supervytrvalecký dostih Řádu nevinnosti (Order of Innocence – IV. kat., 4+, 3 000 metrů, 40 000 Kč). Ke dvěma triumfům Vendula navzdory uvolněné levé otěži přidala i druhé místo v Ceně města Karlovy Vary (III. kat., 4+, 2 000 metrů, 60 000 Kč), když s Vadetaberry finišovala na druhém místě jeden a čtvrt délky za vítězným Iliasem vedeným žokejem Milanem Zatloukalem.

Ve zbývajících dostizích se prosadili jezdci muži – konkrétně žokej Jan Verner se Silenciem trenéra Tomáše Váni v Poháru Maximiliana von Kienlin (IV. kat., 3+, 2 000 metrů, 40 000 Kč), přičemž se jednalo o jubilejní 300. triumf v jeho kariéře  a žokej Jiří Chaloupka s Rabbitem Power Alana Petrlíka v letounském Dostihu architektů Heike Saur (III. kat., 3+, 1 000 metrů, 60 000 Kč), celkové skóre tak skončilo po genderové stránce vyváženě 3:3.