Deauville: Prix Rothschild pro Saffron Beach

Ve francouzském Deauville se v úterý uskutečnil jeden z vrcholů francouzské letní sezóny – klisnám vyhrazená Prix Rothschild na mílové distanci. V pestré mezinárodní konkurenci se prosadila britská Saffron Beach (W. Buick), jejíž letošní forma má stoupající tendenci – loňská vítězka newmarketské Gr. 1 Sun Chariot Stakes po čtvrtém místě v březnové míli Dubai Turf, v rámci Royal Ascotu opanovala Gr.2 Duke of Cambridge Stakes a nyní si připsala druhý životní Gr. 1 triumf, když v přímém souboji o dvě a půl délky porazila vítězku červencové Prix Jean Prat Tenebrism.

V letošním ročníku Prix Rothschild (Gr. 1, 3+ kl., 1 600 metrů, 300 000 €) se představilo sedm klisen, mezi nimiž hlavní roli hrála čtyřletá svěřenka Jane Chapple - Hyamové Saffron Beach, která v sedle s Williamem Buickem od startu udávala tempo dostihu. V závěru odolala útoku irské Tenebrism (R. Moore) a zvítězila s náskokem dvou a půl délky právě před zklamavší favoritkou letošních 1 000 Guineas, která druhé místo uhájila o hlavu před mocně finišující dcerou čtyřnásobné vítězky tohoto dostihu Goldikovy Goldistyle (M. Guyon).

Hlavním vítězčiným cílem pro zbytek sezóny je start v říjnovém Breeders‘ Cupu, přičemž její realizační tým zatím váhá mezi BC Filly & Mares Turf, který se v Keenlandu poběží na 1 900 metrů a BC Mile, kde by se musela postavit hřebcům. Mezi tím se buď představí v Leopardstownu v Matron Stakes anebo zamíří k obhajobě Sun Chariot Stakes do Newmarketu. Po sezóně s největší pravděbodobností zamíří do chovu. Ohledně dalšího směřování druhé Tenebrism její trenér Aidan O’Brien prozradil, že je sice lepší na distanci 1 400 metrů, ale stále doufá, že předvede dobrý výsledek i na míli, ve hře je proto buď návrat do Francie anebo start v leopardstownských Matron Stakes.

V rámcovém programu – na scéně sprinterské Darley Prix de Cabourg (Gr. 3, 2 l., 1 200 metrů, 80 000 €) – svého prvního grupového vítězství dosáhl dvouletý bratr fenomenálního Battaashe The Antarctic, když pod vedením Ryana Moora zvítězil o délku před Manhattan Jungle (T. Piccone).