Karlovy Vary: Klisnám v Oaks vládla Vignetta

V neděli odpoledne letošní dostihová sezóna na závodišti v Karlových Varech vyvrcholila 77. ročníkem čtvrtého klasického dostihu sezóny Oaks, nad nimiž v poslední době tradičně drží patronát holding Rabbit CZ. V poli deseti klisen se prosadila jedna ze dvou reprezentantek tuzemského chovu – Hřebčínem Napajedla odchovaná Vignetta vedená žokejem Adamem Florianem, kterou pro stáj Cardboard připravuje trenér Zdeněk Seménka. Pro všechny tři zainteresované subjekty (trenéra, jezdce i majitele) se jednalo o první klasický triumf v kariéře.

Do letošního 77. ročníku Oaks holdingu Rabbit CZ (listed, 3 l. kl., 2 400 metrů, 550 000 Kč) po škrtu Good Revanche odstartovalo deset klisen, mezi nimiž se v prvním oblouku diktování tempa ujal žokej Petr Foret v sedle svěřenky Evy Záhorové Aperoly, s odstupem několika délek následovala druhá favoritka Totally Gold (ž. Zatloukal), zhruba stejný odstup na třetím místě měla další šancová klisna Korvette (ž. Laube). Pozdější vítězka situaci monitorovala z průběžné čtvrté pozice, v cílové rovině zaútočila po bariéře, zhruba u distance převzala vedení, které pak kontrolovala až do cíle. Cíloví rozhodčí styl jejího vítězství ohodnotili jako jistě, půl délky zpět druhá finišovala Totally Gold, třetí místo s odstupem jedné a čtvrt délky vybojovala favorizovaná vítězka nejvýznamnější předzkoušky Jancynthe (ž. Liška), která opět o půl délky předčila svoji tréninkovou kolegyni Korvette (ž. Laube), která o tři čtvrtiny délky uhájila čtvrtou pozici před Whirl Wind Girl (ž. Verner).

Nejvýznamnějším z rámcových dostihů byl 34. ročník Lázeňské míle Mikrop Čebín a. s. (II. kat.,3+, 1 600 metrů, 100 000 Kč), ve které se představil (a byl favoritem) jiný letošní klasický vítěz českého chovu – vítěz VJC Zamico (ž. Línek), reprezentující  stáj  Rabbit Trhový Štěpánov. Návrat na mílovou distanci, po dvou neúspěšných představeních v obou exfederálních derby, se však mohutnému ryzákovi přilíš nevydařil, v cílové rovině se zranil a musel být zadržen. Zamikovy indispozice využila vítězka OAKS z roku 2020 Zariyannka (ž. Koplík), která díky jistému dvoudélkovému triumfu před Like Magicem (ž. Laube), zaznamenala i druhý kariérní triumf na závodišti v Karlových Varech.

Úvod nedělního odpoledne obstaraly dvě oddělní dostihu pro nezvítězivší dvouleté koně. V Ceně Jatky Český Brod a. s. (III. kat., 2 l., 1 400 metrů, 60 000 Kč) se prosadila svěřenka Václava Luky mladšího Salt Mix (Fialová), zatímco Cena Renomia Agro (III. kat., 2 l., 1 400 metrů, 60 000 Kč) se stala kořistí start cíl jdoucí Rabbit Elusive (ž. Línek). Lucie Fialová získala druhý vítězný double v kariéře, když zvítězila i v závěrečné Ceně DZS Struhařov (V. Kat., 3+, 1 600 metrů, 25 000 €) s Launch Zone trenéra Michala Kalčíka. Stáj Rabbit Trhový Štěpánov a trenér Allan Petrlk nedělní double získali díky triumfu tříleté Fabriany Third (ž. Chaloupka) v Promi Josef Cejn s.r.o.  (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 40 000 Kč).

Zbývajícími dostihy byla dvojice čtyřkových handicapů – dvoukilometrová Cena Mydlářky Benešov (IV. kat., 3+, 2 000 metů, 40 000 Kč), ve které dobrou formu po druhém místě z minulého týdne (navzdory uvolněné otěži) potvrdila svěřenka Tamary Křídlové Vadetaberry (ž. Korečková) a mílová Cena Dux Josef Chejn, s. r. o. (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 40 000 Kč) , ve které triumfoval Tomášem Váňou připravovaný Yasánek (ž. Liška).