York: Baaeed 10 z 10, poprvé uspěl na delší distanci

Ve středu na závodišti v Yorku odstartoval Ebor Festival, přičemž vrcholem prvního dne byly dvoukilometrové Juddmonste International Stakes, ve kterých svou výjimečnost potvrdil akuálně nejlépe hodnocený kůň světa Baaeed (J. Crowley), když ve svém prvním startu v dostihu delším než dva kilometry porazil obhájce loňského vítězství Mishriffa (J. Doyle) o více než šest délek.

V letošním ročníku Juddmonte International Stakes (Gr. 1, 3+, 2 063 metrů, 1 000 000 Ł) se představilo šest koní a ústředním tématem bylo, jak si aktuálně nejlépe hodnocený kůň planety Baaeed poradí s distancí o čtyři sta metrů delší, než na jaké dosud startoval. Krátce po startu se diktování tempa ujal Ryan Moore v sedle coolmorského High Definition, který si záhy vytvořil náskok zhruba čtyř délek před obhájcem loňského vítězství Mishriffem (J. Doyle), třetí s dvoudélkovým odstupem následoval godolphinský vítěz irských 2 000 Guineas Native Trail (W. Buick), následovaný dvojicí svěřenců „domácího“ trenéra Williama Haggase Dubai Honour (T. Marquand) a Baaeed (J. Crowley) a pole uzavíral na startu se opozdivší outsider Sir Busker (B. Curtis), nabízený v kurzu 100:1. High Definition přivedl pole do cílové roviny zhruba se šesti délkami náskoku na Mishriffa, avšak zhruba v její polovině začal vadnout a do vedení přešel právě světoběžník z lotu Johna a Thadyho Gosdenových, nicméně to již z pole bez výraznějších pobídek svého jezdce akceleroval Baaeed. Když ho Jim Crowley začal vyjíždět a dal mu jednu pobídku bičem, Baaeed zareagoval, zařadil vyšší rychlost a zbytek pole přestal existovat. Baaeed minul Mishriffa a s neuvěřitelnou lehkostí se mu vzdaloval. Cílem nakonec proběhl s náskokem šesti a půl délek před Mishriffem, další dvě a půl délky zpět překvapil třetím místem Sir Busker, když o krátkou hlavu předčil Dubai Honour, pátý s odstupem čtyř a tří čtvrtin délky finišoval Native Trail a High Definition pouze dokončil  dvacet dva délek za polem.

Zatímco dostih byl pro Baaeeda jasnou záležitostí, pár horkých chvilek zažil jeho realizační tým před dostihem. První problém přišel cestou na závodiště, když yorkshirečan William Haggas uvízl cestou na závodiště v dopravní zácpě a druhý přišel při veterinární kontrole na závodišti, kde dostal pokutu 140 Ł za to, že kůň jevil známky kožního onemocnění a Haggas neměl k dispozici potvrzení o bezinfekčnosti. Trenér na to reagoval slovy: „Veterinář zřejmě viděl na jeho krku nějaké skvrny, které považoval za pásový opar. Můžu vás ujistit, že nikde žádné skvrny neměl, když opouštěl stáj, a když jsem ho šel osedlat, nemohl jsem je najít. Bylo to velmi zbytečné a doufám, že si nemyslí, že nevíme, co děláme.“ 

"Je to úleva víc než cokoli jiného. Je to tak dobrý kůň, dnes to dokázal a všem ukázal, a to pro mě bylo tak uspokojující.“ komentoval William Haggas po dostihu své pocity a ohledně dalšího startu svého svěřence dodal: „Nikdy jsem netoužil běžet v Oblouku a pokud se Sheikha Hissa a Angus Gold nerozhodnou, že to uděláme a vynecháme Ascot, tak pokud jde o mě, půjde do Champion Stakes. Nemůže absolvovat obojí, je to příliš blízko, a my jsme chtěli naše finále v Champion Stakes, to byl vždycky plán…" Slovy o finále naznačuje, že startem v Champion Stakes by se dostihová kariéra jeho nejlepšího svěřence měla uzavřít.