Baden Baden: Klisnám kralovaly svěřenky trenéra Hicksta

V sobotu na závodišti v Iffezheimu poblíž lázeňského městečka Baden Baden čtvrtým dnem pokračoval letošní mítink Grosse Woche 2022. Hlavním bodem programu tentokrát byla klisnám vyhrezená Gr. 2 T. v. Zastrow Stutenpreis na 2 400 metrů, přičemž z vítězství se nakonec radoval realizační tým okolo čtyřleté Amazing Grace, která po druhém místě v mnichovské Gr. 1 Bayerisches Zuchtrennen, kde nestačila pouze na úřadujícího derby vítěze Sammarca, dosáhla dalšího skvělého výsledku.

Na start letošního ročníku T. v. Zastrow Stutenpreis (Gr. 2, 3+ kl., 2 400 metrů, 70 000 €) se postavilo šest klisen, dvě starší proti čtyřem tříletým, přičemž favoritkou byla letos ještě neporažená svěřenka Waldemara Hicksta India (E. Pedroza) usilující o páté vítězství v řadě. Po startu se diktování tempa ujala tříletá Atomic Blonde (C. Lecoeuvre) sledovaná Will Disposed (A. Starke). Tato dvojice přivedla startovní pole až do cílové roviny, kde přišel útok obou starších svěřenek Waldemara Hicksta, nejprve nastoupila sázková favoritka India, posléze přišel atak z konce pole akcelerující Amazing Grace (O. Peslier). Právě Amazing Grace měla ve finiši nejvíce sil a zvítězila o jeden a půl délky před tréninkovou kolegyní Indií, která o tři čtvrtiny délky předčila tempo diktující Atomic Blonde, čtvrtá s odstupem dvou délek finišovala Narmada (R. Piechulek), jeden a čtrvt délky vzdálené páté místo získala Well Disposed (A. Starke) a posledním místem dvě a půl délky od poslední dotace zklamala Nachtrose (B. Murzabajev).  

Dostih tak skončil úspěchem starších klisen a především trenéra Waldemara Hicksta, jehož klisny doběhly na prvních dvou místech a obhájil tak loňské vítězství s Waldbiene. Po dostihu trenér výkon svých svěřenek hodnotil takto: "U Amazing Grace jsem se před dostihem obával kombinace dlouhé vzdálenosti a měkké půdy. Ale ukázala, že s tím nemá problém. Indie byla v dostihu hůř ovladatelná a soupeřka ji přejela, ale i její výkon byl dobrý. Amazing Grace by nyní mohla jet do Kanady na EP Taylor Stakes, zatímco India má přihlášku do grupového dostihu v rámci „Arc Day“ v Paříži." Ronald Rauscher (dostihový manažer Amazing Grace) doplnil: "Doufali jsme, že Amazing Grace na této trati obstojí. Tempo nebylo nijak přehnané. Zvítězila velmi přesvědčivě. Nyní přemýšlíme o EP Taylor Stakes. V úvahu připadá i Cena Evropy v Kolíně nad Rýnem."  Své klisny pochválili i oba jezdci - Olivier Peslier: "Dal jsem Amazing Grace v dostihu čas. V závěrečné zatáčce se opět zrychlilo. Předvedla velké zrychlení. Z vítězství v Baden-Badenu mám velkou radost." a Eduardo Pedroza: "Měli jsme ideální závod, Indie bojovala dobře, ale Amazing Grace byla dnes lepší."