Baden Baden: Mendocino překvapil favority

Velkým překvapením skončil vrchol nejen závěrečného pátého dne, ale i celého letošního „Velkého týdne“ – Grosse Woche 2022 na závodišti v Iffezheimu 152. ročník Grosser Preis von Baden, kterou podruhé za sebou sponzorovala společnost Wettstar.de, když před 15 500 diváky žokej René Piechulek v sedle čtyřletého Mendocina o hlavu porazil svého životního koně Torquatora Tasso, se kterým loni vyhrál nejen tento dostih, ale i Prix de l’Arc de Triomphe.

Na startu letošního 152. ročníku vrcholu badenského festivalu Grosse Woche 2022, ale i celé německé překážkové sezóny Grosser Preis von Baden (Gr. 1, 3+, 2 400 metrů, 200 000 €) se po škrtu Klugova Arkadana sešli pouze čtyři koně. Co však dostihu chybělo na kvantitě, to nahrazoval kvalitou – souboj dvojnásobného německého koně roku, loňského vítěze „Oblouku“ a obhájce vítězství Torquatora Tasso (L. Dettori) s letošním derby vítězem  Sammarcem (B. Murzabajev), který se v červenci dokázal na nejvyšší scéně v Bayerisches Zuchtrennen prosadit i mezi staršími koňmi byl jeho hlavním magnetem. Vedle hlavních hvězd do dostihu odstartovali i druhý z loňského derby a letošní vítěz zdejší Gr. 2 Grosser Preis der Badischen Wirtschaft Alter Adler (A. de Vries) a jediným z kvarteta startujících, který se ještě na grupové scéně prosadit nedokázal, byl Mendocino, v jehož sedle byl smluvní jezdec stáje Salzburg René Piechulek, který díky tomuto závazku musel opustit sedlo Torquatora Tasso.

Po startu se diktování nepříliš rychlého tempa ujal Adrie de Vries v sedle Alter Adlera, kterého sledoval Frankie Dettori s Torquatorem Tasso, za ním se pohyboval Sammarco a pole uzavíral odpočívající Mendocino. V oblouku do cílové roviny Frankie Dettori přitlačil na tempo a zaútočil na vedoucího Alter Adlera, po vytočení do cílové roviny se otevřel prostor pro Sammarca, který akceleroval do volného prostoru. Rozvinul se fascinující souboj mezi Torquatorem Tasso a Sammarcem, ale René Piechulek zatím teprve startoval Mendocinovo turbo. Svěřenec trenérky Sarah Steinbergové, která ho připravuje pro stáj Salzburg Hanse – Gerda Wernickeho, akceleroval a zapojil se do souboje o vítězství s Torquatorem Tasso, který mezitím zlomil odpor Sammarca. Ale ať se Frankie v sedle Torquatora Tasso snažil sebevíc Mendocino se do cíle dostal o hlavu dřív. Sammarco na třetím místě ztrácel jeden a čtvrt délky, když Alter Adlera porazil o půl délky.

Rene Piechulek byl po doběhu nadšený: "Měl jsem mega závod, Mendocino se vzadu dobře schoval a v závěru ukázal obrovské zrychlení. Tenhle výsledek je prostě úžasný. Všechno fungovalo skvěle." Nadšená byla i jeho partnerka a trenérka vítezného Mendocina Sarah Steinbergová: "Konkurence byla v rozběhu velmi silná. Byli bychom spokojeni, kdyby Mendocino nechal za sebou jednoho soupeře, protože se vracel se po přestávce. V dostihu se mu dařilo držet se stranou všeho a v závěru se hodně vytáhl. Je to pro mě velmi emotivní okamžik. Nyní by se měl především v pořádku vrátit domů, ale velmi pravděpodobným dalším cílem je samozřejmě Oblouk." Hřebcův majitel Hans-Gerd Wernicke doplnil: "Přestávka se vyplatila. Dlouho jsme přemýšleli o tom, jestli sem pojedeme, ale jak je vidět, toto rozhodnutí bylo správné.“ A přidal kompliment: „Sarah Steinbergová je prvotřídní nejen jako člověk, ale také jako trenérka." 

Vzhledem k tomu, že realizačním tým vítězného Mendocina vážně uvažuje o startu v Oblouku, vyplývá z toho, že Torquator Tasso přišel o jezdce pro obhajobu i do tohoto dostihu. Jeho spolumajitel Peter-Michael Endres proto promptně zareagoval: "Byl to pro něj dostih, který nebyl příznivý, ale to jsou dostihy. V Paříži by to mohlo být zase jinak. Právě jsem si zamluvil Lanfranca Dettoriho na Oblouk." Populární Frankie po doběhu neskrýval zklamání: "V dostihu nebylo dostatečné tempo a také půda nebyla dostatečně měkká. Už 800 metrů před cílem jsem se snažil, ale soupeř měl větší zrychlení." A to ještě netušil, že od stewardů dostal za nadměrné použití bičíku (šest pobídek namísto povolených pěti) sankci odnětí licence na čtrnáct dní - trest mu ale naštestí končí v sobotu 1. října a Oblouk je na programu "až" v neděli druhého. Podobně jako Dettori hovořil i trenér Marcel Weiss: "Bohužel měl nejhorší průběh ze všech účastníků a vždy musel cválat volně. Nikdy se nemohl schovat, navíc ani točení na levou ruku nebylo ideální, i když zde už vyhrál." 

Spokojeně po dostihu odpovídal Baujržan Murzabajev: "Můj kůň měl skvělý moment, byl to super výkon proti velmi dobré konkurenci." V podobném duchu se vyjadřoval i trenér Peter Schiergen: "Dobře zaútočil a také dnes běžel skvělý dostih. Neudělali jsme si ostudu. Sammarco podá vždy špičkový výkon. Co dál? Jednou z možností je Cena Evropy v Kolíně nad Rýnem."