Bartoš: Tlak v Meranu? Nebylo to příjemné...

Čtvrtý triumf v největším italském překážkovém dostihu v řadě, to je sdělení, které žokeji Josefu Bartošovi osladilo návrat do sedla po dlouhodobé pauze.  Se svěřencem Josefa Váni mladšího L´Estranem dominovali v ryze českém doběhu meranského Gran Premia v podmínkách, jaké pod Alpami koně a jezdci často nezažili…

„Letos to vážně nebyla sranda,“ konstatuje Bartoš při ohlédnutí za italským triumfem. „Dostih byl náročný hlavně kvůli počasí, dráha v dešti klouzala a nebylo to jednoduché. Naštěstí to L´Estran v Meranu moc dobře zná, je na té dráze zvyklý běhat a moc dobře to tam zná.  Naopak především Francouzi měli v těch podmínkách velký problém na skocích a nevedlo se jim tak, jak asi oni sami čekali.“

Že se francouzským  hostům nedařilo, to ale nemuselo české účastníky nijak mrzet,  v závěru si to Češi rozdali mezi sebou.  „Francouzi pro Merano pečlivě vybírají typy koní, aby jim to sedělo. Trenér Macaire  nevybírá takové, s kterými se chce dostat do Auteuil, tam je to veliké. Pro Merano chystá své zástupce spíš ve Fontainebleau a Pompadouru a myslím, že do Itálie vozí hodně kvalitní koně.  Zatím to ale Francouzům tak nevycházelo s jezdci, žokejové na jejich koních se v Meranu spíš trápili,“ myslí si Bartoš ohledně francouzských soupeřů, které v posledních letech s L´Estranem pravidelně  porážejí.


Při dotazu na porovnání čtyř triumfů v Meranu nadále opakuje, že nejcennější byl pro něj ten první. „Vyhrát takový dostih poprvé, to byl ten  nejlepší pocit, to už další úspěch nepřebije.  Vyhráli jsme něco, o co jsme dlouho usilovali, to byl skvělý pocit. Letošní ročník, tam na nás byl velký tlak.  Vítězství čekal majitel pan Aichner, ale těšili se na něj i diváci v Meranu. Nebylo to nic příjemného, já se k tomu nakonec postavil tak, že jsem se uzavřel do sebe a nerozptyloval jsem se ničím mimo. 

Na samotné trati bylo vítězství podle Bartoše především L´Estranovým dílem. „Na trati  je prakticky doma  a všechno si v průběhu vyřešil tak, aby mu to vyhovovalo.“  Právě zkušenosti na meranské dráze letos  možná rozhodly v souboji s First of All a také stájovým kolegou Gangsterem de Coddes. Gangster ukázal, že má velkou kvalitu i to, že dráhu pěti kilometrů zvládne.  Pro L´Estrana ale rozhodly zkušenosti,“ dodává Josef Bartoš.

Po vítězství v Meranu by se nyní   rád pokusil uspět i doma ve Velké pardubické, prozatím ještě ale není jasné, jak a jestli se na její start postaví. „Z dvou přihlášených koní naší stáje je Santa Klara už mimo, protože není po Meranu  v pořádku. Brunch Royal je stále v úvaze, ale v průběhu týdne ještě uvidíme,  jak se po startu v Itálii dá dohromady,“ říká Bartoš s tím, že koně by v takovém případě mohl jezdit, i když se v souvislosti s ním také psalo o Lukáši Matuském.