Urbánek: Královnu běloušů čeká nyní odpočinek

Pátý triumf ze šesti letošních startů si zapsala v neděli v Praze na konto bělka Shabana. Svěřenkyě Luboše Urbánka zapsala „povinné“ vítězství v pražském dostihu běloušů, a po pěti kariérních úspěších na bratislavské dráze poprvé vítězně bodovala také v jiné zemi než na Slovensku.  Žokeji Martinu Laubemu i trenéru Luboši Urbánkovi  spadl nepochybně ze srdce kámen, byť  původní ambice byla s klisnou vyšší, než „jen“ pražští bělouši.

„Uvažovali jsme o tom, že bychom s ní zkusili listed dostih v Německu,“  prozradil Luboš Urbánek. „Jenže na přihláškách v tom dostihu byla spousta kvalitních koní, včetně přihlášek z Godolphinu, a tak jsme se rozhodli na ni na konec sezóny takto netlačit.  Protože se ale ještě na jeden start chystala, rozhodli jsme se využít toho, že se v Praze běhají tito bělouši.“

V dostihu bílých koní dvojnásobná letošní slovenská klasická královna v závěru sebrala soupeřům šance a  po neúspěchu v červnovém derby ukázala i nabitým pražským ochozům, že umí mnohé. „Měl jsem z toho startu trochu strach, jako tříletá klisna nosila proti soupeřům vysokou váhu, a nebylo vůbec jasné, jak se s tím vyrovná. Naštěstí ale zvládla dostih výborně, v rovině dokázala zabrat i pod tou váhou a potvrdila, co v ní je…“ pochvaloval si trenér klisny, která před pražských startem „změnila barvy“ a nastoupila jako reprezentantka stáje Lokotrans.

Úspěch v německém blacktype dostihu pro ni v letošním roce zůstane nesplněným snem,  je ale pravděpodobné, že zůstane v tréninku i pro příští sezónu, a to by s ní realizační tým na západ od našich hranic zamířil rád… „Pro letošek už toho ale pro ni bylo dost, teď si po sezóně odpočine.  Určitě si to zaslouží,“  dodává trenér na konto královny pražských běloušů.