Melbourne Cup: Triumf pro nejvíce zatíženého Gold Tripa

V úterý se na závodišti ve Flemingtonu na předměstí Melbourne uskutečnil 161. ročník jednoho z nejvýznamnějších australských dostihů Lexus Melbourne Cupu, který je s dotací osmi miliónů australských dolarů (bezmála 127 milionů korun) nejbohatším dvoumílovým dostihem a jedním z nejbohatších dostihů na trávě vůbec. V letošním ročníku se poprvé od roku 2005, kdy Makybe Diva završila unikátní vítězný hattrick, prosadil kůň nesoucí nejvyšší váhu a to Gold Trip trenérů Davida Eustace a Ciarona Mahera, kterého vedl jezdec Mark Zahra.

V letošním ročníku Lexus Melbourne Cupu (Gr.1, 3+, 3 200 metrů, 8 000 000 Aus$) se představilo 22 koní, přičemž v úvodu se o tempo staral pětiletý Serpentine (J. Allen), který před dvěma lety po senzačním úniku vyhrál epsomské Derby, avšak tady si žádný hrozivý náskok nevypracoval a v oblouku do cílové roviny se propadl do hlubin početného startovního pole. Na čele se objevil Knights Order (T. Clark) vypracoval si mírný náskok a zavedl pole do cílové roviny, kde však nedokázal odolat nástupu koní z druhé vlny, hlavně nejvíce zatíženému Gold Tripovi (M. Zahra). Gold Trip zvítězil o dvě délky před Emissarym (P. Moloney), jeden a čtvrt délky vzdálené třetí místo drtivým finišem z hloubi pole získala tréninková kolegyně vítěze High Emocean (T. Nugent), čtvrtý se ztrátou jedné a tří čtvrtin délky finišoval anglický Deauville Legend (K. McEvoy) a pátá s délkovým odstupem dokončila Realm of Flowers (D. Thornton). 

Jezdec vítězného Gold Tripa Mark Zahra si tak vynahradil smůlu z loňského roku, kdy poté co porušil pravidla stanovená v souvislosti s onemocněním Covidem 19, byl potrestán tříměsíčním odnětím licence a přišel tak o jízdu na vítězné Verry Elleegant. Tentokrát žádnou sankci nevyfasoval, což se však nedá říci o Paulu Moloneyovi, jezdci druhého v cíli Emissaryho, který za omezení soupeřů, když si v závěru oblouku do cílové roviny hledal prostor k útoku, dostal zákaz sankci odnětí licence na 15 dní a přišel o 20 000 Aus$ (tj. cca 317 000 Kč) z vydělaných 55 000.