Willie Mullins překonal milník 4 000 vítězství

Významného milníku své výjimečné kariéry v sobotu dosáhl irský trenér Willie Mullins – chvíli předtím než v Cheltenhamu sledoval překvapivou porážku svého Energumene v Clarence House Chase dosáhl ve Fairyhouse díky triumfu šestiletého valacha Bronna v úvodním dostihu tamního dostihového odpoledne jubilejního 4 000 trenérského vítězství. 

Mezi irskými trenéry má nyní více vítězů než Mullins pouze Dermot Weld, který stejného milníku dosáhl v roce 2016, když v Naasu zvítězil jeho Sea Swift

Své první trenérské vítězství Mullins získal v roce 1988, když v Thurles zvítězil Silver Batchelor, kterého i sám jezdil a během následujících 35 let se stal nejúspěšnějším překážkovým trenérem v Irsku i v Británii. Své koně připravuje v tréninkové centrále v Closuttonu, přičemž jeho zdánlivě nekonečnému seznamu vítězství dominují triumf v Grand National s Hedgehunterem v roce 2005, dva cheltenhamské Gold Cupy s Al Boum Photo (2019 a 2020) a čtyři vítězství v Champion Hurdle. Loni šestašedesátiletý Mullins vyhrál také svou první Champion Chase s již zmiňovaným Energumenem a na loňském cheltenhamském Festivalu překonal svůj vlastní rekord v počtu vítězství na jednom festivalu, když připravil deset vítězů, včetně pěti ze sedmi vítězů posledního dne. S 88 úspěchy na tomto mítinku je také držitelem rekordu v počtu vítězství. Celkem šestnáctkrát se dosud stal irským trenérským šampionem.

"Jsem naprosto ohromen. Vůbec jsem netušil, že už se blížíme k takovému číslu" řekl Mullins novinářům v Cheltenhamu, "Byla to úžasná jízda, s majiteli, zaměstnanci, Patrickem, rodinou a žokeji. Moje žena Jackie je také velkou součástí tohoto provozu a udržuje mě soustředěného. Ve stáji jsou stále lidé, kteří s námi začínali, lidé jako David Casey, Ruby a náš šéf Dick Dowling. Je tu spousta lidí, kteří jsou tu už léta a léta, a já jsem za ně rád. Obzvlášť velkou radost mám z našich majitelů. Máme štěstí, že je máme. Jsou nejdůležitější součástí našeho podniku. Je to příliš velké na to, abych to všechno pobral, ale pro mě jsou to především lidé, které jsem na této cestě potkal. Je to úžasné."

Jen čtyři trenéři sídlící v Británii již dosáhli na 4 000 vítězů, přičemž rekord drží Mark Johnston s 5 050 vítězi, následují Richard Hannon starší (4 193), Martin Pipe (4 183) a Sir Michael Stoute (4 142), zatímco velcí Mullinsovi překážkoví rivalové Nicky Henderson a Paul Nicholls se k hranici 4 000 vítězů teprve blíží. 

Ruby Walsh, který byl jako jezdec Mullinsovým partnerem ve více než čtyřech tisících startů a stále se intenzivně angažuje v jeho stáji, řekl: "Je to úžasný úspěch, ale teď už jdeme na 5000." 

Bronnův jezdec Daryl Jacob s nadšením doplnil: "Bylo skvělé být velmi malou součástí historie. Žádná slova nedokážou popsat, jak dobrý člověk Willie je a čeho dosáhl. Být malou součástí této historie je fantastické. Bronn toho vepředu moc neudělá a strašně moc se rozhlížel…“, dodal k výkonu po rytíři ze Hry o trůny pojmenovaného valacha, který v roli desetinového favorita (1,22:1) sice zvítězil, ale až po boji a jen o krk. "Když jsme šli na poslední překážku, myslel jsem si, že jsme Grandera Bella pohodlně porazili, jenže on se s námi pak začal trochu tahat. Ale Bronn to dobře vydržel. V jeho skocích je ještě prostor pro zlepšení, stále jde nahoru."

Ve sbírání úspěchů Mullins a jeho tým pokračuje nezmenšenou rychlostí i nadále a počet získaných vítězství má nyní hodnotu 4 004, když ještě v sobotu přidal ve Fairyhouse vítězství v hlavním dostihu odpoledne, poté co  Ashroe Diamond (D. Mullins) opanovala Gd-3 Awardsandgifts.ie Solerina Mares Novice Hurdle a v neděli v Naasu navázal hattrickem včetně desetidélkového  triumfu druhé z loňských Irish Champion Hurdle a těsně druhé z Watervillova irského Cesarewitche Echoes in Rain (P. Townend) v Gd-3 Naas Racecourse Business Club Limestone Lad Hurdle, a to navíc v druhém z nedělních Gd-3 vrcholů Finlay Ford At Naas Novice Chase byl favorizovaný Mullinsův Ramillies (P. Townend) přesunut z vítězné pozice kvůli omezení druhého v cíli Thedevilscoachmana (B. Cooper).