Cheltenham: Korunují Champion Hurdle nového krále…?

Prvním dnem v úterý na závodišti v Prestbury Parku odstartuje čtyřdenní cheltenhamský Festival – vrchol britské překážkové sezóny a nejprestižnější překážkový mítink na světě. Itinerář takzvaného Champion Day, jak je první den Festivalu označován, čítá tradiční porci sedmi dostihů, z nichž čtyři mají nejvyšší status Grade 1 a hned na úvod nás čeká jeden z vrcholů letošního Festivalu – ve dvoukilometrových proutěnkách Unibet Champion Hurdle se představí největší britská překážková hvězda současnosti, Nicky Hendersonem připravovaný Constitution Hill (N. de Boinville).

14:30 – The Sky Bet Supreme Novices‘ Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 298 metrů, 135 000 Ł)

V Leopardstownu bublina splaskla, dokáže ji Willie Mullins rychle znovu nafouknout? První potomek legendární Quevegy Facile Vega (P. Townend), do té doby neporažený, byl při svém posledním startu poražen o 20 délek, když dokončil jako poslední z pěti účastníků, a přesto je podle sázkových kanceláří favoritem tohoto dostihu v kurzech lehce přes 3:1. Při porážce v Leopardstownu šel příliš rychle dopředu, to je částečná omluva, a navíc v úterý by se měl jeho jezdec držet jiné taktiky. Také byl prý ale po dostihu "dost bolavý". Tento neúspěch nemůže smést ze stolu všechno, co předvedl v předcházejících startech, ale ve vztahu k dnešnímu startu je to varování. Tyto úvahy hrozí, že zastíní zásluhy stájového kolegy Il Etait Temps (D. Mullins), který zmiňovaný leopardstownský dostih vyhrál a nyní do Cheltenhamu přijíždí jako nejvýše hodnocený proutěnkářský nováček v rámci celého Festivalu. Přetrvává sice určitá nejistota ohledně jeho skákání, ale v zásadě všichni přední účastníci tohoto dostihu projevili určitou míru nevyzrálosti na skocích. Dalšími vítězi Grade 1 dostihů v poli startujících jsou Marine Nationale (M. O’Sullivan) trenéra Barryho Connella, který je dosud neporažený a Tahmuras (H. Cobden) Paula Nichollse, jehož chyby v závěru a ani bočení nedokázaly zakrýt velkou převahu v sandownských Tolworth Hurdle. Na nižší úrovni vypadal dobře také Chasing Fire (A. Coleman). 

Tip: Il Etait Temps

 

15:10 – Sporting Life Arkle Chase (stch Gd-1, 5+, 3 499 metrů, 175 000 Ł)

Už se spolu jednou utkali - Jonbon (A. Coleman) a El Fabiolo (P. Townend) loni v dubnu svedli pěkný souboj v proutěnkách pro nováčky kategorie Grade 1 v Aintree, kde Jonbon vyhrál o krk poté, co jeho soupeř byl dvě překážky před cílem poškozen koněm, který na předchozím skoku ztratil jezdce. Oba jsou na těžkých skocích zatím neporažení, přičemž Jonbon vypadá jako jistější skokan. El Fabiolo má však lepší formu, když naposledy v irském Arkle skákal poslední překážku jen těsně před favoritem Appreciate It a zpředu jdoucím Dysart Dynamo, aby jim záhy utekl o deset délek. Odvážně skákající Dysart Dynamo (D. Mullins) by měl i tentokrát udávat tempo dostihu, ale je na místě se obávat, že tato taktika opět skončí příliš brzkým vyčerpáním všech rezerv.

Tip: El Fabiolo

 

16:30 – Unibet Champion Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 298 metrů, 450 000 Ł)

Arcibiskup z Canterbury sice nebude ve službě a Händelův hymnus „Zadok the Priest“ pravděpodobně také nezazní, ale vzhledem k nabité konkurenci to může být korunovace nového krále. Constitution Hill (N. de Boinville) zatím běžel pět oficiálních dostihů a všechny vyhrál nejméně o 12 délek. O celých 22 délek v roce 2022 opanoval Supreme Novices' a hlasitě oznámil, že se uchází o post nejlepšího proutěnkáře v Británii a Irsku. V letošní sezoně dvakrát „sfoukl“ někdejší vítězku Champion Hurdle Epatante, jako by to nebyla relevantní soupeřka. Dostih, na kterém záleží, sice ještě nevyhrál, ale přesto již nyní je prohlašován za nejlepšího proutěnkáře od dob Faugheena a Istabraqa, a dost možná je má na dohled. Při současném kurzu (4/11, tj. 1,36:1) bude Constitution Hill favoritem s nejnižším kurzem v historii Champion Hurdle. Je paradoxem, že vítězky (respektive jejich realizační  týmy) posledních tří ročníků Champion Hurdle (již zmiňovaná vítězka z roku 2020 Epatante  a vítězka posledních dvou ročníků Honeysuckle) na souboj s Constitution Hillem rezignovaly a byly přesměrovány do Mares‘ Hurdle. State Man (P. Townend) se snaží napodobit Rooster Boostera tím, že po loňském vítězství v County Hurde usiluje o triumf v Champion Hurdle. Mezitím nebyl poražen ve čtyřech Grade 1 dostizích a s přehledem a naprostou profesionalitou si poradil s těmi nejlepšími proutěnkáři v Irsku. Představuje "normální" standard vítěze Champion Hurdle, ale problémem pro něj je, že Constitution Hill má k normálu daleko. Vítěz Triumph Hurdle Vauban (D. Mullins) hrál v zimě druhé a třetí housle State Manovi, přičemž je možné se domnívat, že se ještě zlepší, ale představa otočení poměru sil mezi nimi se zdá být trochu přitažená za vlasy. I Like to Move It (S. Twiston-Davies) se dvakrát prosadil na dobré dráze a naposledy zvítězil podobným stylem jako Constitution Hill, ale dráha dnes bude měkká.

Tip: Constitution Hill

 

17:10 – Close Brothers Mares‘ Hurdle (pp Gd-1, 4+ kl., 4 005 metrů, 127 998 Ł)

Honeysuckle pod Rachel Blackmore v závěru své kariéry zvolňuje, ačkoli na posledních třech festivalech se postarala o jedny z nejvíce elektrizujících momentů. To, že se v tomto dostihu loučí s kariérou, sice trochu snižuje význam Champion Hurdle, ale její realizační tým viděl v této sezóně dost na to, aby se přesvědčil, že nemá cenu usilovat o třetí triumf v Champions Hurdle. Tento dostih sice vypadá jako jednodušší možnost, ale zdaleka ne snadná. Epatante (A. Coleman) byla v posledních dvou Champion Hurdle poražena Honeysuckle, ale loni pěkně zvítězila na čtyřkilometrové distanci v Aintree Hurdle. Marie's Rock (N. de Boinville) loni porazila Queens Brook (D. Russell) a vyhrála tento dostih a 1. ledna na tomto závodišti dokázala totéž, ale ještě působivěji, když se prosadila i proti hřebcům na scéně Grade 2. Love Envoi (J. Burhe) se stále zlepšuje, ale je těžké zapomenout, jak snadno ji Brandy Love (P. Townend) porazila loni v dubnu. K posledně jmenované se připojuje Echoes in Rain (am. P. Mullins) ze stáje  Willieho Mullinse. Nejen sentiment, ale i většina výsledků ukazují Honeysuckle jako jednu z favoritek, ale ať už vyhraje, nebo prohraje, bude jí dopřáno důstojné rozloučení a to si určitě zaslouží.

Tip: Marie's Rock