Cheltenham: Upřímně řečeno, bylo to snadné…

Hlavním dostihem druhého dne cheltenhamského Festivalu  byla dvoumílová steeplechase Betway Queen Mother Champion Chase, ve které stylově svůj loňský triumf obhájil svěřenec trenéra Willieho Mullinse Energumene, jehož v dostihu vedl Paul Townend. Na deštěm zmáčené dráze Energumene žádnému ze soupeřů nedal šanci a zvítězil suverénně o deset délek před Captain Guinessem (R. Blackmore) a jeho jezdec mohl po doběhu dostih hodnotit slovy: „Upřímně řečeno, bylo to snadné…“

Na start letošního ročníku Betway Queen Mother Champion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 199 metrů, 400 000 Ł) se postavilo sedm koní, přičemž Edwardstonea (T. Cannon) v roli favorita během dopoledne vystřídal loňský triumf obhajující Energumene (P. Townend). Po startu se diktování tempa podle očekávání ujal vítěz kemptonské Desert Orchid Chase a zdejší Clarence House Editeur de Gide (N. Houlighan), kterého sledoval právě Energumene, zatímco Edwardstone se pohyboval spíše na konci pole. V oblouku do cílové roviny Energumene zaútočil a překvapivě jediným, který se alespoň zpočátku dokázal držet, byl de Bromheadův Captain Guiness (R. Blackmore), ani ten však nedokázal vzdorovat dlouho. Energumene zvítězil o deset délek, právě před Captain Guinessem, třetí místo s odstupem dvacet čtyři délek obsadil Greaneteen (H. Coben), když o tři čtvrtiny délky předčil slábnoucího Editeura du Gite a poslední dokončivší byl na pátém místě s odstupem dvaceti devíti totálně zklamavší Edwardstone.

„Hned když se Paul (Townend) vrátil z Clarence House, řekl, že už nás znovu neporazí.“ říkal po dostihu Willie Mullins, trenér v jehož mimořádné sbírce triumfů vítězství z Champion Chase dlouho chybělo a nyní má již dvě. "Jeho práce doma byla skvělá a jeho skákání také. Jen jsme mu drželi palce, aby se mu podařilo zajet čistý dostih. Doufal jsem, že vyhraje, ale způsob, jakým to dokázal, byl něco mimořádného. Pomohlo mu, že sem přijel v lednu, protože měl problém hned na prvním skoku a to ho rozhodilo. Tentokrát jsme ho tedy hodně trénovali přes bílé překážky a dnes ho to netrápilo.“ Později doplnil: "Vypadá to, že se oproti loňsku zlepšil. Co na to říct, snad mu ta forma vydrží až do příštího roku. Budu se modlit, aby příští rok touto dobou bylo takové počasí."

Rámcovému programu středečního odpoledne dominovaly další tři Grade 1 dostihy. Prvním z nich byly proutěnky pro nováčky Ballymore Novices' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 225 metrů, 135 000 Ł), v nichž svěřenci Wilieho Mullinse obsadili hned první tři místa, když suverénně dominoval favorizovaný Empair et Passe (P. Townend), který o o šest a půl délky porazil Gaelic Warriora (am. P. Mullins), třetí o další délku zpět finišoval Champ Kiely (D. Mullins). Naopak mezi nováčky na těžkých skocích v Brown Advisory Novices' Chase (stch Gd-1, 5+, 4 901 metrů, 181 437 Ł) v osmi dosavadních startech neporažený favorit Gerri Colombe (J. Gainford) z lotu Gordona Elliotta o krátkou hlavu nestačil na The Real Whackera (S. Twiston – Davies), který od listopadového přesunu k trenéru Patricku Nevilleovi ještě neprohrál. Třetí ze zmiňovaných dostihů nejvyšší kategorie byl Weatherbys Champion Bumper (Gd-1, 4 – 6 l., 3 298 metrů, 80 000 Ł), ve kterém double získali reprezentanti stáje Johna McManuse, když zvítězil favorizovaný A Dream to Share (am. J. Gleeson) trenéra Johna E. Kielyho a s délkovým odstupem mu záda jistil Willie Mullinsem připravovaný Fact to File (am. P. Mullins). Pro amatéra Gleesona to byl první start v některém festivalových dostihů a hned dokázal zvítězit, první festivalové vítězství to bylo i pro trenéra Kielyho z irského Dungarvanu.

Cross country Glenfarclas Chase (stch cc cl.2, 5+, 6 069 metrů, 75 000 Ł) podle předpokladů ovládli svěřenci Gordona Elliotta, když loňské vítězství obhájil Delta Work (K. Donoghue) o dvě a půl délky porazivší tréninkového partnera Galvina (D. Russell), třetí s odstupem 26 délek finišoval Mullinsův Franco de Port (am. P. Mullins), loni třetí v Grand Steeple-Chase de Paris. V těsném doběhu Coral Cup Handicap Hurdle (pp cl. 1, 4+, 4 225 metrů, 100 000 Ł) se o hlavu prosadil Langer Dan trenéra Dana Skeltona, kterého v dostihu vedl trenérův bratr Harry.  Jednoznačnější průběh měl Johnny Henderson Grand Annual Challenge Cup Handicap Chase (stch cl. 1, 5+, 3 499 metrů, 125 000 Ł), ve kterém s náskokem šesti a půl délky před favorizovaným Dinoblue (L. Dempsey) dominovala de Bromheadova Maskada (D. O’Keeffe).

Irská ekipa tak ve středu opět zvítězila v pěti dostizích čili skóre Prestbury Cupu letos stylově sponzorovaného irskou whisky The Craft je 4:10 z pohledu domácích Britů. Pozici nejúspěšnějšího trenéra kontroluje Willie Mullins, který má čtyři vítězství a zlatou pásku pro nejúspěšnějšího jezdce Festivalu na ruce již nosí Paul Townend, který odjel tři vítěze.