Aintree: Opening Day pod taktovkou Nickyho Hendersona

První den třídenního mítinku na závodišti v Aintree měl dva vrcholy, ale jen jednoho krále. Constitution Hill v Aintree Hurdle vyhrál sice „jen“ o tři délky, ale na půl plynu – dostih si od startu režíroval podle svého, bez problémů si poradil s delší distancí a jeho jezdec Nico de Boinville se více obával vlivů počasí (protivítr) než soupeřů. To druhý ze čtvrtečních vrcholů Aintree Bowl Chase byl úplně z jiného soudku, Shishkin i Ahoy Senor se tentokrát vyvarovali chyb na skocích a v závěru svedli dramatický souboj o vítězství, v němž dominoval prvně jmenovaný. Oba vítěze v Seven Barrows v Lambournu připravuje Nicky Henderson.

Sedmé vítězství ze sedmi startů v překážkových dostizích, z toho šesté na nejvyšší úrovni Grade 1, taková je aktuálně bilance šestiletého Constitution Hilla. Ve William Hill Aintree Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 023 metrů, 250 000 Ł) si dostih od startu režíroval podle svých potřeb, jeho triumf v ani jednu chvíli nebyl v ohrožení a byť nakonec zvítězil jen o tři délky (v předchozích šesti startech zvítězil celkem o 86 délek) zanechal impozantní dojem. Poprvé se představil na distanci dvou a půl míle a ačkoli na něj jeho jezdec nijak netlačil, bojující soupeři se mu nedokázali přiblížit více než na tři délky. Jeho jezdec Nico de Boinville se také po doběhu ve svých vyjádřeních více věnoval nepříjemnému protivětru než ohrožení ze strany soupeřů. Trenér Nicky Henderson, který v posledních dvanácti letech tento dostih vyhrál pošesté, tak byl postaven před nelehký úkol jak zhodnotit dokonalost – „Skáče tak krásně, že? užíval si to. „Když jedete takhle, na trochu pomalejší převod na dvě a půl míle, je to pro něj ještě snazší a jeho skoky jsou prostě smrtelně přesné.“ V rozhovoru pro Racing Post se věnoval i budoucnosti své superhvězdy: "Je docela dobře možné, že ho předtím, než bude odpočívat, naučíme skákat přes těžké překážky, jen abychom měli představu, pak budeme lépe vědět, o čem mluvíme…" A doplnil: "Máme před sebou dlouhé léto, abychom si ho užili, ohlédli se a promluvili si o tom, co bude dál. Máme všechny možné varianty. Mohl by jet Fighting Fifth, Christmas Hurdle a International Hurdle a Champion Hurdle a pak přijet sem. To je jedna z možností. Možná si někdo řekne, že je to nuda, ale nám to nudné nepřijde!"

Druhé místo v irském souboji vybojoval Mullinsův Sharjah (am. P. Mullins), když o půl délky předčil Ellottova Zanahiyra (D. Russell), devět délek zpět čtvrtá dokončila loňský triumf obhajující tréninková kolegyně vítěze Epatante (A. Coleman) a pomyslnou tabuli se ztrátou další dvou délek uzavřel I Like to Move It (S. Twiston-Davies).

I po druhém ze čtvrtečních vrcholů Alder Hey Aintree Bowl Chase (stch Gd-1, 5+, 5 020 metrů, 250 000 Ł) se radoval trenér Nicky Henderson, když Nico de Boinville vítězně cílem provedl nevyzpytatelného Shishkina, který se poprvé v kariéře představil v takto dlouhém dostihu. Zatímco v cheltenhamské Ryanair Chase nebyl ve své kůži a po chybě na třetí překážce před cílem nestačil na více než na druhé místo dvě a tři čtvrtiny délky za vítězným Envoi Allenem, tentokrát se osudové chyby vyvaroval a i když dvě překážky před cílem to s jeho ambicemi vypadalo všelijak, v posledních metrech opět předvedl dritivý finiš a v závěru porazil i srdnatě vzdorujícího Ahoy Senora (B. Hughes). Shishkin nakonec zvítězil o jeden a půl délky, posledním dokončivším byl na šestnáct délek vzdáleném třetím místě loňský vítěz cheltenhamského Gold Cupu A Plus Tard (R. Blackmore), který v letošní sezóně poprvé dokončil dostih. „Byl to skvělý dostih…“ rozplýval se po doběhu Henderson a děkoval celému týmu za to, že mu za čtyři týdny od Cheltenhamu pomohli vrátit Shishkina do podobné formy, jakou předvedl v polovině února v Ascotu. Na rozdíl od Constitution Hilla má o Shishkinově budoucnosti jasnou představu: „Dokázal, že to vydrží a třímílové dostihy jsou místo, kde teď zůstane – o tom není pochyb. Jasným dostihem je King George a pak to vezmeme odtamtud. Jestli před tím půjde Betfair nevím, ale máme poměrně omezené možnosti.“