Aintree: Velká národní po šesti letech do Skotska

Navzdory protestům aktivistů bojujících za práva zvířat, kterým se sice podařilo způsobit drobný odklad startu, avšak nikoli zabránit konání samotného 175. ročníku Grand National, nejpopulárnějšího britského překážkového dostihu, se v sobotu krátce před půl šestou do boje o rovný milion liber na závodišti v Aintree vydalo třicet devět koní. Dostih jako tradičně nabídl spektakulární podívanou budící emoce všeho druhu – od pocitů zoufalství a beznaděje, když váš kůň utrpí fatální zranění hned na prvním skoku až po radost z triumfu sázkového favorita, díky kterému v cílovém prostoru po šesti letech opět zářil bílý svatoondřejský kříž na modrém poli skotské vlajky. Trenérka Lucinda Russell a jezdec Derek Fox totiž díky devítiletému Corach Ramblerovi navázali na triumf s One for Arthurem z roku 2017, který bohužel před třemi týdny uhynul ve věku čtrnácti let.

 

Historie nejpopulárnějšího překážkového dostihu Grand National Handicap Chase (stch cl. 1, 7+, 6 907 metrů, 1 000 000 Ł) se oficálně píše od roku 1839 a letos se uskutečnil 175. ročník. Do dostihu odstartovalo 39 koní, z nichž pouze 13 bylo v britském tréninku. Do cíle se dostalo sedmnáct koní, čtyři měli pád, jedenáct ztratilo jezdce a sedm bylo zadrženo.

Do cílové roviny zbytek startovního pole přivedl svěřenec letos v Aintree velice úspěšného Nickyho Hendersona Mister Coffey (N. de Boinville), ale záhy po absolvování prvního z trojice posledních skoků bylo jasné, že všechny triumfy v rukou drží Derek Fox v sedle Corach Ramblera, předposlední překážku ještě absolvovali současně, ale pak už svěřenec Lucindy Russellové jasně demonstroval svou převahu. Stagnujícího soupeře minul a vypracoval si rozhodující náskok, který posléze bez problémů uhájil až do cíle. Druhé místo dvě a čtvrt délky za ním získal Vanillier (S. Flanagan), třetí s odstupem čtyř a tří čtvrtin délky dokončil teprve sedmiletý Gaillard du Mesnil (P. Townend) jeden a půl délky za ním čtvrtou pozici uhájil loňský vítěz Noble Yeats (S. Bowen) o krk před dotírajícím The Big Dogem (A. Coleman).